Politiek

Utrecht: ‘Radicalisering moslims is schuld van media en discriminatie’

12-07-2015 17:16

Screen Shot 2015-07-12 at 16.55.20

 

Updates onderaan – Radicalisering van moslimjongeren is de schuld van de media, discriminatie (op de arbeidsmarkt), uitsluiting van deelname aan de maatschappij, verharding van het maatschappelijk debat en het wij-zij denken dat kennelijk vooral door autochtonen in stand wordt gehouden.

 

 

Screen Shot 2015-07-12 at 17.51.08

 

Dit schrijft de gemeente Utrecht met zoveel woorden in het ‘Actieplan Utrecht zijn we samen’. Met het plan wil de gemeente radicalisering en discriminatie aanpakken. In het plan valt over de rol van de media te lezen:

“We willen samen met onze partners werken aan meer positieve berichtgeving in de media. Daarbij is eenduidig, inclusief taalgebruik van belang. Vreedzaam kan daar een basis voor vormen. De dialoog tussen verschillende groepen kan nog meer gestimuleerd worden. Daarnaast zou er meer aandacht voor andere radicale groepen kunnen komen, zoals rechtsradicaal, waar nu alleen de focus op de radicale moslims ligt. We zouden RTV Utrecht meer willen betrekken bij positieve berichten en uitnodigen op bijeenkomsten.”

 

Plasterk: Jihadisme en links-extremisme zijn een gevaar

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) schreef vorige maand nog aan de Tweede Kamer dat jihadisme en links-extremisme op dit moment grote bedreigingen zijn. Daar denkt de gemeente dus anders over. Zo zullen er ‘trainingen over islamofobie worden georganiseerd’.

 

Screen Shot 2015-07-12 at 17.54.42

 

‘Neutraal reageren op haat-imams’ en ‘vreedzaam communiceren’

Over de komst van haat-imams naar Utrecht zoals begin dit jaar staat in het plan te lezen:

 

“We proberen maatschappelijke onrust te voorkomen door neutrale reacties. Bijvoorbeeld als de media berichten over haatimams, wordt hier vanuit de gemeente snel en neutraal op gereageerd om polarisatie te voorkomen.”

 

 

gemeenteutrecht Screen Shot 2015-07-12 at 16.48.05

Utrecht: ‘Wie zich geaccepteerd voelt wordt geen terrorist’

Volgens wethouder Margriet Jongerius (GroenLinks) die samen met burgemeester Jan van Zanen (VVD) heeft getekend voor het plan is de gemeente ‘ervan overtuigd dat het voorkomen van radicalisering in welke vorm dan ook vraagt om een samenleving waarin (groepen) burgers zich met elkaar verbonden voelen’. “Wij gaan ervan uit dat burgers die zich door onze samenleving geaccepteerd en gewaardeerd voelen, geen reden hebben om zich tegen de samenleving af te zetten. Zodat ze ook niet zullen kiezen voor terrorisme.”

Eén miljoen euro voor jongerenwerk en ‘dialoog’

De gemeente Utrecht heeft een subsidieaanvraag gedaan bij het ministerie van Veiligheid en Justitie van ruim één miljoen euro (1.350.000 euro, per jaar). Dat geld wil de gemeente gebruiken voor jongerenwerk, onderwijs en ‘dialoog’.

Update 15/7/2015 – Haags raadslid Arnoud van Doorn (PvdE) wil navolging

Oud-PVV’er en nu gemeenteraadslid voor de Partij van de Eenheid Arnoud van Doorn wil ook ‘minder eenzijdige en negatieve berichtgeving over de Islam en moslims’. Hij roept de geemnte Den Haag op zich hie rhard voor te maken.

Update 13/7/2015 – PVV wil dat Commissaris van de Koning ingrijpt in Utrecht vanwege radicaliseringsplan

De Utrechtse PVV wil dat Commissaris van de Koning Willibrord van Beek (VVD) de gemeente Utrecht aanspreekt op het ‘Actieplan Utrecht zijn we samen’.

Lees ook

Actieplan Utrecht zijn we samen