TPOok!

 
Opinie

Geenstijl-referendum tegen EU-verdrag met Moldavië slaat nergens op

Organiseer zoiets als er echt iets op het spel staat

Vorig jaar interviewde ik Europarlementariër Marije Cornelissen van GroenLinks. Zij wilde op nummer twee van de Europese kandidatenlijst. Ik wilde weten wat ze had gepresteerd in het Europees Parlement. Haar meest interessante antwoord was dat ze mee had onderhandeld over het associatieverdrag van de EU met Moldavië. Cornelissen had ervoor gezorgd dat de rechten van homo’s en lesbiennes in Moldavië nu beter worden beschermd. Laat me raden: u weet niet waar Moldavië ligt. U bent gelukkig in het goede gezelschap van de leden van GroenLinks. Zij zorgden ervoor dat Cornelissen op een onverkiesbare plaats kwam te staan. En dat voor een partij die homorechten hoog in het vaandel heeft. Toch is er nu alsnog discussie over datzelfde associatieverdrag met dat totaal onbekende land. Geenstijl wil met het Burgercomité-EU een referendum over de associatieverdragen met Moldavië, Georgië en Oekraïne.

Handtekeningen

Sinds 1 juli kunnen burgers een raadgevend referendum organiseren. Daarvoor moeten ze wel heel veel handtekeningen ophalen. Geenstijl klaagt over deze drie EU-associatieverdragen en suggereert dat deze de opmaat zijn naar een EU-lidmaatschap voor deze landen. Dit is een soort nachtmerrie voor velen: nog meer EU en nog minder Nederland. Maar klopt het?

Nee dus. Albanië, Macedonië, Servië, Montenegro, IJsland en Turkije zijn bezig met de onderhandelingen om toe te mogen treden. Het is onbekend hoe lang deze onderhandelingen gaan duren en of er ooit toetreding komt. Waarschijnlijk duurt het heel lang, zeker bij Turkije en bij IJsland is de kans zelfs nul. Er is geen politicus die nu serieus aan uitbreiding denkt.

Moldavië, Georgië en Oekraïne staan niet op deze lijst van potentiële toetreders. Een associatieverdrag lijkt niet eens op toetreding en het is zelfs geen stap om tot dit soort onderhandelingen te komen, al snappen de betreffende landen dat soms zelf niet.

Geen toetreding

Dat deze verdragen met drie uiterst instabiele landen uiterst onwenselijk zijn is een open deur. Maar als Geenstijl werkelijk wil beweren dat er over dit soort verdragen geen debat bestaat, moeten ze beter kijken. Er is gewoon over deze verdragen in de beide Kamers gestemd. Wat gebeurde er? Alle journalisten keken collectief de andere kant op. Ook Geenstijl. Iedereen heeft daar begrip voor want als Geenstijl steeds dit soort thema’s zou aansnijden waren ze volgende maand failliet. Maar ga niet achteraf piepen dat er geen aandacht was en dat het allemaal in het geniep gebeurde.

Als je de toetreding van nieuwe EU-lidstaten wilt bediscussiëren is dat een goed plan. Burgers werden nooit bij deze discussies betrokken en daarom zitten we nu met corrupte EU-leden als Roemenië en Bulgarije. Maar er is ook een maximum aan het aantal EU-referenda waar je burgers voor kunt porren. Organiseer dit dus als er echt iets op het spel staat. Een concrete toetreding bijvoorbeeld. Niet bij een verdrag met minimale gevolgen waarbij iedereen binnen de kortste keren begint te gapen.

Als Moldavië ooit toetreedt – ergens na 2030? – organiseer dan zeker een referendum.

In de maand juli organiseert ThePostOnline een crowdfunding-actie: stuur Chris Aalberts vanaf september naar Brussel om twee keer per week verslag te doen van Europese politiek. Je kunt ook bijdragen aan deze actie. Lees hier meer.

   

Steun direct Chris Aalberts

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.