Achtergrond

Ministerie smijt tonnen over de balk voor zinloze ideeën van burgers voor toekomst paleis Soestdijk

10-07-2015 11:53

Het is vakantie en dus is er weinig nieuws. Wat doet een slimme overheid die goede sier wil maken bij de bevolking? Exact: juist de komkommertijd aangrijpen om te laten zien dat de overheid ‘leuke en nuttige dingen voor de mensen’ doet. Ook al is het eigenlijk onzin. Goede PR is altijd welkom en dus stuurde gisteren het Ministerie van Binnenlandse Zaken een persbericht rond over Paleis Soestdijk. Burgers mogen met “serieuze en creatieve ideeën” komen voor de herbestemming van het voormalige woonpaleis van prinses Juliana en prins Bernard, dat al sinds 2004 leegstaat. Het persbericht leverde meteen wat internetkolommen op.

Overschrijven maar!

Lees de stukken op AD.nl of bij RTV Utrecht en dan ziet u hoe dat gaat. Het persbericht vertelt precies hetzelfde als wat u op deze websites kunt lezen. Wat is de situatie van het paleis op dit moment, wat is er voor verzoek aan burgers gedaan en aan welke eisen moeten de ideeën voldoen? Zo rolt onafhankelijke journalistiek, die op geen enkele manier reflecteert op de vraag of dit überhaupt nieuws is en of het allemaal wel klopt. Missie van het ministerie geslaagd.

Lees de notitie bij het persbericht en dan zie je de selectieve weergave. De lijst met eisen is erg lang en daarmee is deze hele procedure onzin: creatieve ideeën zijn nauwelijks mogelijk. Er moet sprake zijn van “een eenheid”, het landgoed moet toegankelijk blijven, de natuur krijgt voorrang, er moet een restauratie plaatsvinden, het moet financieel haalbaar zijn, de “regionale identiteit” moet versterkt en het idee moet bij de visie van de gemeente passen.

Nuttige prijsvraag?

Heeft u nog creatieve ideeën? Juist: iets met cultuur of wetenschap, of gewoon een museum, dat is het enige wat eventueel kan. En dus staat dat er in de bijgevoegde notitie alvast bij:

 

“Soestdijk kan zich (…) ontwikkelen tot centrum en internationaal podium voor kennisuitwisseling, innovatie en samenwerking. Bedrijfsleven, universiteiten, maatschappelijke organisaties en de overheid kunnen hierin participeren en de resultaten van hun samenwerking presenteren aan een breed publiek. Een nationaal instituut voor de 21ste eeuw zou passend zijn.”

 

De minister weet al wat er moet gebeuren met Paleis Soestdijk, maar burgers mogen toch ideeën insturen die in lijn met deze aanbeveling liggen. Drie of vier ervan mogen vervolgens voor elk een ton worden uitgewerkt. Terwijl het idee er al is.

Twee of drie ton extra over de balk smijten dus. Echt een reden om eens positieve publiciteit te geven aan de minister.

In de maand juli organiseert ThePostOnline een crowdfunding-actie: stuur Chris Aalberts vanaf september naar Brussel om twee keer per week verslag te doen van Europese politiek. Je kunt ook bijdragen aan deze actie. Lees hier meer.