Achtergrond

Achter Duitse woede over Griekenland schuilt machteloosheid

07-07-2015 10:39

DONEERLINK

 

Het kanselierschap van Angela Merkel dreigt te mislukken door de Griekse schuldencrisis. Duitse commentatoren zitten met de handen in het haar. Hoe nu verder?

De druk op Duitsland en op kanselier Merkel (CDU) nadert het kookpunt. De woede over de ‘onhandelbare Grieken’ is groot. Zelfs de commentator van de Duitse publieke omroep liet zondagavond alle omzichtigheid varen. “Het had nooit zover mogen komen dat de toekomst van Europa en de euro afhangt van een ‘Chaos-Truppe’ in Athene!”, fulmineerde hoofdredacteur Peter Frey van het ZDF.

Zelfbeschikking

Dat Europa nu toch in deze crisis is beland ligt, volgens Frey, vooral aan de Griekse premier Alexis Tsipras “die nu, als eerste stap, minister Varoufakis aan de kant moet zetten”.  Die woorden, uitgesproken door een Duitser, zullen veel Griekse ‘Nee’-stemmers hebben bevestigd in hun keuze in het referendum: tegen de ‘arrogante Duitsers’ en voor ‘zelfbeschikking’.

Hoogoplopende emoties spelen, naast financieel-economische overwegingen, een steeds belangrijkere rol in de Griekse tragedie, zo lijkt het. Niet alleen bij de Grieken, maar dus ook bij Duitse politici, media-vertegenwoordigers en gewone burgers. Die uiten, net als Peter Frey, steeds luider hun ergernis over het ‘onverantwoordelijke gedrag’ van de recalcitrante Grieken.

Catastrofaal

Michael Fuchs, prominent christen-democraat in de Bondsdag, sprak over een ‘catastrofale uitkomst’ toen duidelijk werd dat een meerderheid van de Griekse kiezers de voorwaarden van hun kredietgevers afwijst. “De Grieken hebben zich van Europa afgewend,’”oordeelde Fuchs.

Hans Michelbach, financieel woordvoerder in de CDU/CSU-fractie, maakte het nog wat bonter. De Grieken hebben zich afgekeerd van de “waarden van de muntunie”, volgens Michelbach. Hij pleit ervoor zo snel mogelijk alle kredietstromen naar Athene te stoppen. “De Grieken zijn de verkeerde weg van hun regering gevolgd. Het is schrikbarend dat in het Europa van de 21e eeuw de meerderheid van een bevolking blindelings achter extremisten aanloopt. Elke basis voor nieuwe onderhandelingen vervalt hiermee.”

Wutrede

‘Fout’,’verkeerd’, ‘verschrikkelijk’:  de Duitse commentaren liegen er niet om. Eerder gaf minister van Financiën, Wolfgang Schäuble (CDU), in een opzienbarende ‘Wutrede’ in de Bondsdag te kennen helemaal klaar te zijn met de Griekse regering en in het bijzonder met zijn ambtgenoot Yannis Varoufakis, die gisteren aftrad.  “Deze Griekse regering heeft niets gedaan sinds haar aanstelling”, foeterde Schäuble. “Veranderingen zijn teruggedraaid. Afspraken zijn teruggenomen. Je kunt in zo’n situatie toch niet serieus verwachten dat er ergens over wordt gepraat?”

Machteloos

Achter al die Duitse woede gaat ook een gevoel van machteloosheid schuil. Want: hoe nu verder? Over die vraag wordt vandaag in Brussel door EU-leiders verder gesproken. Het gerenommeerde weekblad Der Spiegel legt veel van de verantwoording van het drama bij kanselier Merkel. Anders dan voorgangers als Adenauer, Brandt en Kohl zou Merkel, die tien jaar aan de macht is, geen idee hebben wat zij precies met Europa wil en hoe zij – de machtigste vrouw ter wereld – haar enorme invloed het beste kan aanwenden.

Ook in het Griekse schuldendossier bleef Merkel trouw aan haar vertrouwde lijn: afwachten. Terwijl zij, hoe pijnlijk ook, knopen had moeten doorhakken. Bijvoorbeeld door haar minister Schäuble te volgen, die zich allang met een mogelijke Grexit heeft verzoend.

Mislukken

Nu dreigt Merkels kanselierschap te mislukken, samen met de euro die kopje onder dreigt te gaan.  ‘Trümmerfrau’ Merkel zit op de cover van Der Spiegel tussen de deels zelf veroorzaakte puinhopen. Het is een dramatisch beeld van de toestand van Europa. “Merkel zou nu eigenlijk hard moeten blijven”, schrijft het massablad Bild vandaag. “Tegen de linksradicale afpersers uit Athene.”
Maar veel vertrouwen heeft Bild er niet in want: “Waar geen Griekse wil is, is ook geen Duitse weg”.

 

Dit is een artikel van één van onze top-auteurs die alleen dankzij uw donatie op TPO kunnen blijven publiceren. Help Wierd Duk kwaliteitsjournalistiek bedrijven over onder anderen Duitsland, Griekenland, Ruslan en Oekraïne door een donatie. Doe het vandaag nog!

DONEERLINK