Politiek

VVD en PvdA verdeeld over toekomst Griekenland

06-07-2015 20:27

De PvdA wil dat Griekenland in de eurozone blijft. Dat is beter voor de Europese economie, het is sociaal ten opzichte van de Griekse bevolking en het is belangrijk voor de internationale politieke verhoudingen. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer betoogde dat maandag in een ingelast Kamerdebat over Griekenland. Nijboer erkende dat de Grieken het nu zwaar hebben, maar dat hun regering onverantwoord heeft gehandeld en illusies heeft verkocht rond het referendum. “De PvdA heeft te doen met de Griekse bevolking. Ze hebben het gewoon zwaar.” Zijn VVD-collega Mark Harbers denkt er echter anders over.

De VVD verwacht namelijk dat Griekenland uit de eurozone zal stappen. Ze kunnen er alleen in blijven als ze terugkeren op hun schreden en veel zwaardere hervormingen en bezuinigingen accepteren. Maar dat is ‘volstrekt niet realistisch’, zei Harbers.

De VVD is niet tegen het blijven van Griekenland in de Eurozone, maar ziet het gewoon niet gebeuren. Harbers pleitte echter niet voor een Grexit. “Het is niet aan regeringen of parlementen om een Grexit te organiseren. Het kan de uitkomst zijn van een proces, als Griekenland zelf niet levert. Het lidmaatschap van de euro heeft een prijs. Als je de voorwaarden niet nakomt, is er op een gegeven moment geen plek meer in de euro.”

Het kabinet wil blijven samenwerken met Athene. Dat schreef minister van FinanciĆ«n Jeroen Dijsselbloem maandag aan de tweede kamer. “De inzet van het kabinet is en blijft om tot een geloofwaardige oplossing te komen voor zowel Griekenland als de Eurozone als geheel. Nederland blijft derhalve open staan voor samenwerking met Griekenland, mede in het belang van de Griekse bevolking zelf.”

Update 21.01 -Rutte: Athene moet niet met flutverhaal komen

Minister-president Mark Rutte heeft ondertussen geen zin in een flutverhaal van de Grieken.

Rutte stelde dat de achttien eurolanden niet ineens bereid zijn alle afspraken overboord te gooien omdat de bevolking van Griekenland in een referendum tegen was. “Dat doen we niet. De eurozone bestaat bij de gratie van strakke afspraken. Als Griekenland daar niet toe bereid is, dan houdt het inderdaad op. Ik zou niet weten hoe je er dan nog uit moet komen”, aldus de premier. “We willen elk land erbij houden, maar dan moet het bereid zijn moeilijke maatregelen te nemen.”

Griekenland moet hard ingrijpen, serieus hervormen en ook drastisch bezuinigen, al moeten daarbij lastenverhogingen zo veel mogelijk worden vermeden, aldus Rutte. Is de Griekse regering daartoe bereid, dan is de eurozone bereid de Grieken opnieuw te helpen. “Maar als het hier bij blijft, dan stopt het, dan komt er geen geld. Je kunt ze er niet uitduwen denk ik, maar ik weet niet hoe we hier uit moeten komen als ze niet bereid zijn tot fundamentele hervormingen en bezuinigingen.”

Dinsdag vindt er weer een Eurotop plaats over de toekomst van Griekenland binnen de Europese Unie.

Wordt vervolgd.

ANP/TPO