Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: 55% hoopt op Grieks ‘ja’ bij referendum

05-07-2015 09:45

Ook deze week zien we geen verschuivingen in de politieke voorkeur. Noch het onderwerp ‘belastinghervormingen’ of de situatie rondom Griekenland zorgen blijkbaar voor electorale verschuivingen.

peiling-7-5

Grieks ‘ja’

Ten aanzien van de vragen die gesteld zijn over het referendum in Griekenland (pdf) zien we grote verschillen in oordelen tussen kiezers van PVV en SP aan de ene kant en de kiezers van de overige partijen aan de andere kant.

  • 41 procent van de Nederlanders beoordeelt het houden van het referendum negatief, 33 procent negatief. PVV- en SP-kiezers beoordelen het in meerderheid positief.
  • 55 procent hoopt dat de uitslag “ja” zal zijn, 34 procent “nee”. Kiezers van PVV en SP hopen in meerderheid dat het “nee” zal worden.
  • 50 procent wil niet dat de Grieken de Eurozone verlaat, 41 procent niet. Meer dan 80 procent van de PVV-kiezers wil dat de Grieken de Eurozone verlaten, bij de VVD is dat de helft. Bij de SP-kiezers is dat 36 procent en D66-kiezers 19 procent.
  • 37 procent wil wel een referendum in Nederland over de mogelijke steun aan de Grieken. Bij de PVV-kiezers is dat 72 procent en bij de D66 kiezers is 8 procent voor een dergelijk referendum in Nederland.
  • Nederland is zeer verdeeld over het steunen van de Grieken. 43 procent zou bij een referendum voor de steun aan de Grieken stemmen en 46 procent tegen. PVV kiezers zijn voor 85 procent tegen, VVD-kiezers 59 procent. Bij de overige kiezers is er een meerderheid voor. Onder D66-kiezers is dat 66 procent.

In de komende weken zullen de peilingen om de twee weken verschijnen, tenzij er redenen zijn toch met een peiling te komen.