Politiek

Lodewijk Asscher (PvdA) vindt harde taal kwetsend en naar

02-07-2015 13:28

De verwijten die vakbonden en werkgevers over en weer maken en de harde taal die ze bezigen, zijn “heel vervelend en zeer betreurenswaardig”. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zei dat donderdag in een Kamerdebat.

“En het helpt helemaal niks. Er zijn meer maatschappelijke belangen dan verschillen. Mijn oproep is daarom: mag het ietsje normaler van toon?”, zei Asscher. De harde woorden waar hij op doelde, kwamen onder meer van FNV-voorzitter Ton Heerts en van werkgeversvoorman Hans de Boer. Heerts noemde een andere werkgeversvoorman een gladjakker, De Boer noemde uitkeringsgerechtigden labbekakken.

Asscher meldde de Kamerleden dat land- en tuinbouworganisatie LTO en de FNV hem hebben gemaild dat ze samen gaan kijken naar een regeling voor seizoenswerkers. LTO vreest dat Asschers nieuwe flexwet grote problemen gaat opleveren in het seizoens- en oogstwerk.

Asscher ging ook in op berichten dat zijn nieuwe Wet Werk en Zekerheid, die woensdag inging, de afgelopen periode heeft geleid tot een ontslaggolf. Bedrijven zouden nog snel voor het begin van de wet op grote schaal mensen ontslaan, om te voorkomen dat ze later de nieuwe ‘transitievergoeding’ bij ontslag zouden moeten betalen.

Asscher noemde het woord ontslaggolf “hysterisch”. Hij spreekt wel van “een piekje” in de ontslagaanvragen bij de kantonrechters. Maar het zou niet verstandig zijn om op 2 juli een wet die net een dag geldt al aan te passen.

Bovendien, zei hij, een aanvraag is nog geen vergunning. Uitkeringsinstantie UWV zal zorgvuldig kijken naar de aanvragen. Als er geen grond is voor ontslag, wordt het niet toegestaan.

Anp