Politiek

Vorming Nationale Politie gaat drie jaar langer duren, budget wordt verdubbeld

01-07-2015 20:01

Het omvormen van de 26 politieregio’s tot één Nationale Politie gaat drie jaar langer duren en het budget wordt verdubbeld naar 460 miljoen euro. Dit staat in de nog vertrouwelijke herijkingsnota van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie over de politiereorganisatie, meldt Nieuwsuur woensdag.

Na 2,5 jaar reorganiseren is de Nationale Politie nog altijd niet op orde, schrijft de minister. Onder het personeel heerst onrust omdat veel van de 65.000 medewerkers niet weten waar ze aan toe zijn. Ook de ICT en administratie zijn niet op orde en de kennis en kwaliteit van de recherche baart zorgen.

Hierdoor kan de politie onvoldoende inspelen op de problemen in steden, dorpen en wijken. “Er is te weinig ruimte voor lokaal maatwerk”, concludeert Van der Steur. “De periode om de basis op orde te brengen wordt verlengd van twee naar vijf jaar”, schrijft hij de bewindsman.

Verder wil hij dat burgemeesters meer zeggenschap krijgen. Het extra geld wordt onder meer besteed aan bijscholing van politiemensen en verbetering van de computersystemen.

Anp