Politiek

OM-baas Bolhaar gaat niet aftreden, ondanks megafalen rond moord op Els Borst

01-07-2015 19:48

Aftreden van de baas van het Openbaar Ministerie, Herman Bolhaar, is volgens veiligheidsminister Ard van der Steur niet aan de orde. Lilian Helder van de PVV vindt dat hij wegmoet.

De Kamer debatteert over de gang van zaken met Bart van U., die wordt verdacht van het doden van oud-minister Els Borst en zijn eigen zus, Loïs.

De commissie-Hoekstra constateerde dat politie, Openbaar Ministerie (OM) en de geestelijke gezondheidszorg (ggz) falen bij de inschatting van het gevaar dat verwarde mensen kunnen vormen.

Volgens van de Steur heeft een hele reeks van personen en organisaties in de zaak Van U. fouten gemaakt. Hij vindt het “belangrijker dat men daaruit lering trekt”, dan dat er iemand opstapt.

Als Ivo Opstelten nog minister was geweest, had hij er wel consequenties aan moeten verbinden en moeten opstappen, zei Magda Berndsen van D66. Ze wil het zijn opvolger Ard van der Steur, die nog maar net op die post zit, echter niet vragen.

Maar er rust op zijn schouders wel een hele zware last om verbeteringen aan te brengen, zei ze. Van der Steur wil er volgens eigen zeggen alles aan doen om te voorkomen dat zulke fouten in de toekomst worden herhaald.

Een van de aanbevelingen van de onderzoekscommissie is het eerder afnemen van DNA, maar daar twijfelt onder meer coalitiepartner PvdA over. Er is ook sprake van meer geld voor het OM, maar de regeringspartij VVD vraagt zich af of dat wel helpt als alles op papier wel goed geregeld is, maar voorschriften niet worden nageleefd.

Van der Steur wil voor 1 november met nadere informatie komen over juridische houdbaarheid van het eerder afnemen van DNA, de praktische utivoerbaarheid en de privacy-aspecten. Hij gaat ook bezien wat het OM nodig heeft en wil daar in de begroting op terugkomen.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vindt het niet goed als het medisch beroepsgeheim te nauw wordt geïnterpreteerd. Er moet meer gepraat over wat wel en wat niet mag, zodat er geen onterechte vrees is om informatie te delen. Je hoeft ook niet alles te vertellen om mensen toch te kunnen waarschuwen voor risico’s.

Anp