Politiek

NCTV: Wilders en Nederlandse strijd tegen ISIS verhogen risico op aanslag

29-06-2015 17:58

Nederland staat nog steeds scherp op het netvlies van jihadisten. Ons land is voor hen een legitiem doelwit door de deelname aan de coalitie tegen Islamitische Staat. Ook de aanwezigheid van PVV-leider Geert Wilders bij een wedstrijd voor Mohammed-cartoons onlangs in Texas, kunnen ervoor zorgen dat ons land meer in het oog springt. Dat staat maandag in het zogeheten Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland (DTN) opgesteld door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dat het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In het stuk valt te lezen:

 

“Door deelname aan de anti-ISIS coalitie is Nederland voor jihadisten bovendien een legitiem doelwit. Bezoeken van prominente islamcritici aan ons land kunnen het profiel verhogen evenals de aanwezigheid van PVV-leider Geert Wilders bij een cartoonwedstrijd in Texas. Dit evenement was in mei doelwit van een mislukte aanslag door ISIS-sympathisanten. Hoewel andere Europese landen vaker figureren in oproepen tot aanslagen, zijn er ook concrete oproepen tot het ondernemen van actie in of tegen Nederland. Die zijn veelal afkomstig van individuele jihadisten in de strijdgebieden.”

 

Sleeper cells en verwarde personen

De dreiging komt van zowel van individuen, die soms geïnspireerd raken door oproepen uit strijdgebieden, als van netwerken die (transnationaal) aangestuurd of gefaciliteerd worden. Ook maken sleeper cells deel uit van de dreiging, net als mogelijk ’kopieer-gedrag’ door verwarde personen.  Vaak zijn de werelden van Nederlandstalige jihadstrijders in Syrië en Irak en van de ‘achtergebleven’ of teruggekeerde gelijkgezinden zeer nauw met elkaar verweven. Tegelijkertijd zijn Nederlandse binnenlandse netwerken op dit moment organisatorisch versnipperd. Dit zorgt voor een complex beeld en bevestigt dat de dreiging niet beperkt is tot uitreizigers en terugkeerders, maar ook afkomstig is van zogenoemde ‘thuisblijvers’.

Uitreizigers en terugkeerders

In totaal gaat het om ongeveer 200 Nederlandse uitreizigers naar Syrië en Irak. Van 32 jihadisten in Syrië en Irak is per 1 juni vastgesteld dat zij zijn omgekomen. Er zijn circa 35 personen teruggekeerd naar Nederland. De terugkeer naar Nederland lijkt in het eerste kwartaal van 2015 gestokt te zijn. Mogelijk wordt dat mede veroorzaakt door angst voor repercussies door ISIS. Daarnaast bestaan er zorgen over de toenemende invloed van (politiek) salafisme in Nederland. Om beter inzicht te krijgen, maken AIVD en NCTV daarom een gezamenlijke analyse. Deze wordt samen met een kabinetsreactie na de zomer aan de Tweede Kamer toegestuurd.

Lees ook

Samenvatting Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland