Politiek

De Griek verzaakt: Griekenland betaalt IMF-lening niet dinsdag terug

29-06-2015 18:31

Griekenland zal de leningen van in totaal bijna 1,6 miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) die dinsdag afgelost moeten worden niet betalen. Dat heeft een woordvoerder van de Griekse regering maandag gezegd. De leningen moeten dinsdag om middernacht Washington-tijd worden afgelost. Dat is woensdagochtend 06.00 uur Nederlandse tijd. Het IMF heeft eerder al aangegeven dat er geen sprake zal zijn van een verlenging van de deadline of een uitstelperiode. Als de leningen niet op tijd worden afbetaald, zal Griekenland bij het IMF formeel te boek staan als wanbetaler.

Dinsdag deadline-dag

Er waren al grote twijfels of Athene wel de financiƫle middelen heeft om de leningen aan het IMF af te lossen. IMF-directeur Christine Lagarde heeft aangegeven dat ze hoopte dat de Grieken wel over de brug zouden komen met het geld. Dinsdagavond om middernacht verloopt ook het miljardenpakket waarmee de geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het IMF) Griekenland de afgelopen jaren overeind hebben gehouden. Nog gereserveerd geld, onder meer voor de Griekse bankensector, komt dan te vervallen en Griekenland moet dan financieel op eigen benen staan.

Rutte: Gevolgen voor Nederland beperkt

De gevolgen van de huidige crisis in Griekenland voor de Nederlandse economie zijn beperkt. Dat zei premier Mark Rutte maandag na kabinetsberaad met een aantal ministers en met president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank over de Griekse schuldencrisis.

Het overleg was volgens Rutte bedoeld om de situatie rond Griekenland door te spreken.

 

 

“We hebben met elkaar vastgesteld dat de situatie in Griekenland buitengewoon moeilijk is. En dat raakt in de eerste plaats de Griekse bevolking zelf, die elke dag de gevolgen ervaart en we realiseren ons dat dat zwaar is. We hebben ons ook afgevraagd wat dit betekent voor Nederland. De Nederlandse export naar Griekenland is beperkt, een half procent. Dus de directe gevolgen voor de Nederlandse economie van de situatie op dit moment zijn beperkt.”

 

Volgens Rutte is Nederland zijn geld niet kwijt als Griekenland uit de eurozone stapt. De Griekse schulden komen dan op tafel in de zogeheten ‘Club van Parijs’, die failliete landen helpt met het afhandelen van schulden.

‘Eurozone en de euro staan er sterk voor’

Rutte zei ook dat de eurozone en de euro er een stuk sterker voor staan dan vier jaar geleden. Sindsdien is onder meer een bankenunie opgetuigd, zijn banken en staten niet meer zo aan elkaar verbonden en zijn de meeste economieƫn versterkt door hervormingen en bezuinigingen.

Europa is altijd bereid om verder te praten met Griekenland, zei Rutte. Maar feit is wel dat het huidige programma dinsdagavond om middernacht afloopt. Wil Griekenland verder praten, dan zal het toch moeten kiezen voor “zware bezuinigingen en moeilijke hervormingen.”

ANP