Politiek

Koenders haalt uit naar Erdogan: Uitspraak over verovering Jeruzalem is ‘ongepast’

26-06-2015 18:12

“Nederland vindt deze uitspraken ongepast”. Zo classificeert minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) de oproep van de Turkse president Recep Erdogan om Jeruzalem te veroveren. Erdogan deed zijn uitspraak tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Istanbul afgelopen maand.

Tegenover een miljoenkoppige menigte zei het Turkse staatshoofd:

 

“Verovering gaat over Mekka, over Saladin. Het gaat over het opnieuw hijsen van de vlag van de islam boven Jeruzalem (…) Verovering betekent Turkije weer terug op de been brengen”

 

Onderhandelingen met de EU

PVV en SGP wilden van Koenders weten wat deze uitspraken betekenen voor de toetredingsonderhandelingen die met Turkije worden gevoerd over het EU-lidmaatschap. Beide partijen willen dat deze worden gestopt, in ieder geval totdat Turkije excuses aan Israël aanbiedt. Maar daar voelt de PvdA-bewindsman niets voor. Aan de Tweede Kamer schrijft hij vrijdagmiddag:

 

“Nee. Het kabinet kiest voor een geloofwaardig toetredingsproces dat vasthoudt aan strenge toetredingsvoorwaarden. Deze benadering biedt de beste gelegenheid Turkije aan te spreken en hervormingen te bevorderen op het terrein van de rechtstatelijkheid, specifiek op de terreinen van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.

 

Waarvan akte.

Lees ook

RD – Erdogan roept op tot verovering Jeruzalem