Nederland verwacht weer nieuwe EU-naheffing

24-06-2015 10:58

Met update – Het Nederlands bruto nationaal inkomen (bni) in 2013 was 3 procent hoger dan waar tot dusver van werd uitgegaan. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag op basis van nieuwe berekeningen.

De Europese Unie berekent de bijdrage de de lidstaten moeten betalen aan de hand van het bni. Eerdere positieve bijstellingen leidden tot naheffingen van honderden miljoenen euro’s vanuit Brussel. Elk jaar maakt het CBS op basis van de op dat moment beschikbare informatie en data over de Nederlandse economie, nieuwe berekeningen over de voorgaande vier jaar. Onlangs werd al bekend dat Nederland over 2011 en 2012 ook een naheffing kan verwachten. Het kabinet heeft daarvoor zo’n 200 miljoen euro opzij gezet.

Deze twee naheffingen volgden op een eerste naheffing van 642 miljoen euro, die Nederland vorig jaar gepresenteerd kreeg. Die naheffing heeft Nederland reeds betaald.

UPDATE 11.11 – Nederland houdt er rekening mee dat er 200 miljoen euro extra moet worden afgedragen aan de Europese Unie naar aanleiding van de nieuwste berekeningen van het CBS. De ministers Jeroen Dijsselbloem (FinanciĆ«n) en Henk Kamp (Economische Zaken) schrijven dat zojuist in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat dan om de berekeningen over zowel 2013 als de eerste berekening over 2014. De daadwerkelijke hoogte van een eventuele naheffing is mede afhankelijk van de cijfers van andere landen en is daarom nog niet definitief.

Het bedrag van 200 miljoen die al over 2011 en 2012 als naheffing verwacht werd, blijft overigens ongewijzigd.

TPO/ANP