Politiek

Mensen met een mening – woensdageditie

24-06-2015 19:18

Een Man met een Mening
Man met een Mening, bron: Mauro Lima / Unsplash

PvdA-minister Lodewijk Asscher is niet blij met de opmerking van VNO-NCW-voorman Hans de Boer, die uitkeringsgerechtigden ‘labbekakken’ noemde. Voor die opmerking heeft hij inmiddels zijn excuses gemaakt.

 

Simone van Saarloos is komend seizoen de jongste Zomergast ooit. Jalta-scribent Annabel Nanninga slaat alvast cola en popcorn in.

 

Niet de minste namen volgen Alexander Pechtold in de fractiekamer van D66.

 

De dood van zanger Thé Lau wordt op de redactie van De Telegraaf snel gebracht. Zo snel, dat er bij het artikel een foto wordt geplaatst van crimineel Lau Geeraets, die onlangs zelfmoord pleegde.

 

De redactie stelt kort daarna orde op zaken.

 

VNL-voorman Bram Moszkowicz etaleert zijn onvermoede raptalent in reactie op de kritiek van de SGP op jongerenhit ‘Drank & Drugs’.

 

#OPHEF-koning Lammert de Bruin grapt op Twitter bij de bekendmaking van het nieuwe BNR-programma ‘Roelof Hemmen’, gepresenteerd door niemand minder dan Roelof Hemmen.

 

Naast grappen en grollen slaat De Bruin ook een spijker op z’n kop: Roelof Hemmen is bij deze onvervangbaar.

 

“Als ik zo’n teleurstelling te verwerken krijg, dan werkt het bij mij tegenovergesteld. Ik ga minder hard mijn best doen, in plaats van harder.”

De kersverse Willem II-spits Richairo Zivkovic weet in één zin samen te vatten waarom hij tot op heden nog niet doorbrak bij Ajax. Hij kreeg naar eigen zeggen geen échte kans van Ajax-trainer Frank de Boer, hetgeen zijn motivatie niet ten goede kwam. In Tilburg hoopt hij het komende seizoen weer te laten zien wat hij kan.

 

“Black Twitter volgde de verslaggeving over de #charlestonshooting op de voet en haalde direct uit als media de schietpartij probeerden te bagatelliseren. ‘A boy’ of ‘a kid’ werd hij genoemd, zelfs toen zijn naam en leeftijd bekend waren. Hij was een blanke volwassen man, geen jongen, vond Black Twitter. Hem een jongen noemen deed afbreuk aan de ernst van zijn daad. Net zo veel moeite had Black Twitter met karakteriseringen als ‘quiet and softspoken’. Ook speculaties over de psychische gesteldheid van Roof werden door Black Twitter snel afgestraft. Hij was niet ‘disturbed’, ‘mentally ill’, of ‘whacked out’. Berichten over wat hij deed en zei in de kerk wezen er namelijk op dat zijn denken gedrenkt was in weloverwogen blank superioriteitsgevoel.

Op twee punten had Black Twitter de meeste invloed. In de uren kort na de aanslag werden er dertigduizend tweets verstuurd die het woord‘confederate’ bevatten. Dat startte een brede discussie over de confederate flag, de officiële vlag van de zuidelijke staten die in de negentiende eeuw een burgeroorlog uitvochten met de noordelijke staten om slavernij te behouden. De confederate flag staat voor een racistische ideo­logie, maar wordt nog altijd fier gehesen voor het South Carolina State House. ‘@ShaunKing:South Carolina still flies the confederate flag and is 1 of only 5 states without an official hate crime law. Yeah, this crime has context.’ Het debat over de wenselijkheid van de vlag gaat al een tijd mee, maar volgens The New York Times (Charleston Shooting Reignites Debate about Confederate Flag) gaven sociale media er een nieuwe impuls aan. Vooral politici konden niet om dit debat heen en moesten zich over de vlag uitspreken.”

Hassan Bahara duidt in De Groene Amsterdammer het tot nu toe onbekende concept ‘Black Twitter’: een invloedrijke online social media gemeenschap van gekleurde twitteraars.

 

Ene Hans de Boer heeft nogal te lijden onder de commotie die zijn naamgenoot Hans de Boer van VNO-NCW vandaag over zich afriep, door uitkeringstrekkers ‘labbekakken’ te noemen.

 

Symbolen. Voor de één volstrekt onzinnig, voor de ander steen des aanstoots. En volgens Erik Mouthaan doet het er in Amerika zeker toe.

 

“Was hij de gewone jongen die hij leek in januari? En waarom vond ik dit zo belangrijk? Zijn eigenlijke boodschap, iets met hackers en dat de media corrupt zijn, interesseerde mij minder, maar zijn psyche des te meer.”

Beri Shalmashi over Tarik Z., als filmmaakster vond zij vooral het ‘beeld’ Tarik Z. interessant, zo blijkt uit haar beschouwing van het voorval in de Volkskrant.

 

“Ik ga werkgevers die hun mensen ontslaan naar aanleiding van deze onwettige heksenjacht in de gaten houden. De #ophef die zij vrezen, kunnen ze niet vermijden door toe te geven aan de grillen van een opportunist die drugs dealt aan kinderen.”

Annabel Nanninga komt op Jalta in het geweer tegen het ‘meldpunt moslimhaat’ van Arnoud van Doorn.

 

“Ik heb hier in de aanbieding een buurman 45+ ca 1.80-1.85 normaal postuur HBO+. Met eigen huis, mooie moderne luxe keuken, vaste fulltime baan op kantoor en nette kleine tot middenklasser auto. Geen kinderen voor zover ik kan zien. Komt uit een normale sociale hardwerkende familie zonder problemen.”

Te koop Aangeboden, ZGAN. Op, uiteraard, het VIVA forum.