Australisch anti-terreurwetsvoorstel treffende illustratie van een ontspoorde overheid

24-06-2015 13:39

Iedereen is tegen IS, zelfs de mensen die de schuld van het bestaan van deze barbaren op de Amerikanen afschuiven. Dat maakt wetgeving tegen terroristen die zich aansluiten bij IS of andere uiterst gewelddadige terreurbewegingen, gemakkelijk te verkopen.

Bizarre implicaties

De centrumrechtse regerende Liberalen doen woensdag een wetsvoorstel in het Australische parlement om terrorisme harder aan te pakken. En het centrumlinkse Labor lijkt de wet te zullen steunen. Bipartisan support, mooi verkocht dus.

Toch draagt het wetsvoorstel een aantal bizarre implicaties in zich. Om terrorisme tegen te gaan wordt terroristisch handelen zo ruim mogelijk gedefinieerd. Zo is het vernielen van commonwealth property (heerlijke term verder) een grond om de Australische nationaliteit kwijt te raken. Dat zit zo: iedere Australiër met een dubbel paspoort raakt het Australische paspoort kwijt als de persoon in kwestie wordt veroordeeld voor terrorisme. Door het net zo breed uit te gooien, betekent dit echter dat een ordinaire vandaal ook zijn paspoort kan kwijtraken.

Kinderen straffen

Toegegeven, ik moet even denken waarom ik dat ook alweer erg vind, maar laten we niet doordraven. Straffen moeten proportioneel zijn. Nog gekker dan vandalen met dubbel paspoort hun Australische nationaliteit ontnemen, is dat kinderen van terroristen Australië ook niet langer binnen mogen omdat ze gestript zijn van hun Australische paspoort.

Kinderen van ouders die beiden veroordeeld zijn voor terrorisme en die, zoals (ten minste één van) hun ouders, een dubbel paspoort hebben, raken hun Australische nationaliteit ook kwijt. Het is niet echt een teken van zelfbeheersing aan de kant van de overheid om kinderen te straffen voor de daden van hun ouders.

Law & Order-gedram

Dat terroristen de vijand zijn, is voor iedereen wel duidelijk. Maar dat maakt de overheid niet per se onze vriend. Het Australische wetsvoorstel is een treffende illustratie van een ontspoorde overheid. Vooral rechtse mensen begrijpen dat niet. Er is wat ik zou willen noemen de Overheidsparadox van Rechts: de overheid moet zo klein mogelijk en ons zoveel mogelijk met rust laten, totdat het gaat om veiligheidsissues en dan kan diezelfde overheid geen maatregel bedenken die te ver gaat. Mooi voorbeeld van die paradox is het Law & Order-gedram van opperengerd en VVD’er Fred Teeven.

Terrorismewetgeving sinds 9/11 is zo breed opgezet en heeft in potentie zoveel mensen op de korrel, dat de overheid niet alleen terroristen te grazen neemt. In Australië zijn ze zo ver dat wetgeving tegen terroristen in potentie vandalen en onschuldige kinderen hun paspoort kan afnemen. Ik ben bang dat de VVD de ontwikkelingen likkebaardend volgt.