Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Achterban GroenLinks sceptisch over deelname belasting-onderhandelingen

21-06-2015 09:45

Deze week zien we wel wat beperkte electorale verschuivingen. PVV verliest rechtstreeks een zetel aan VNL, dat nu op 2 staat. De PvdA gaat weer 1 terug naar 9 en de VVD stijgt 1 naar 26. Partij voor de Dieren stijgt deze week 1 naar 5 en het CDA daalt 1 naar 21.

peiling-2015-06-21

Belastinghervorming

 
66 procent van de kiezers is voor de invoering van het eerste voorstel voor belastinghervorming. Alleen de kiezers van de SP zijn er niet in meerderheid voor.
Slechts een kwart is voor de invoering van het tweede voorstel. Alleen bij kiezers van D66 is ongeveer de helft ervoor.
 
Een groot deel van de SP-kiezers is het ermee eens dat die partij niet met de onderhandelingen meedoet. Bij het CDA zijn de meningen meer verdeeld.
 
45 procent vindt het vooral VVD-voorstellen en 9 procent vooral PvdA-voorstellen. Bij de PvdA is die verhouding zelfs 54 procent tegen 6 procent.

Achterban GroenLinks sceptisch

Ongeveer de helft van de huidige D66-kiezers vindt dat D66 met beide voorstellen zou moeten instemmen. (pdf) Bij GroenLinks liggen de meningen nogal verdeeld. 43 procent van die kiezers vindt dat GroenLinks met geen van beide voorstellen zou moeten instemmen.
 
54 procent vindt dat de voorstellen meer vergroend moeten worden. Kiezers van D66 en GroenLinks vinden dat het meest. Kiezers van PVV en VVD het minst.