NOS-gijzelnemer Tarik ZahZah lijkt me best een geschikte kerel

19-06-2015 13:13

Ik denk dat de schok het hardst aankwam bij babyboomers en nog ouderen. Want ineens was er geen achtuurjournaal – en buiten hen kijkt niemand dat. Althans, dat hoop ik. Het journaal brengt nieuws met een sausje dat ze in Hilversum ‘objectief en integer’ noemen, maar gek genoeg toch anders smaakt.  

Voorgekookt nieuwsprakje

Mijnheer ZahZah moet gedacht hebben: wat is dit voor schertsvertoning? Welk weldenkend mens wacht in 2015 tot acht uur op zijn voorgekookte nieuwsprakje? En waarom luisteren mensen naar die onzin? Er zijn ‘grote wereldzaken’  te bespreken zoals de ‘fundamenten van de monetaire economie’. Bovendien, Philip Freriks is weg, dus het excuus om het journaal voor het cabaret te kijken gaat ook niet meer op.

‘Welk weldenkend mens wacht in 2015 tot acht uur op zijn voorgekookte nieuwsprakje?’

Prima terrorist

Dus kocht mijnheer ZahZah een gaspistool en wat onschadelijke losse flodders. Hij zou zijn eigen schertsvertoning wel eens opvoeren. Ik weet niet of hij klinisch een verwarde man is, ik weet niet of hij het resultaat is van de bezuinigingen op de psychiatrische zorg en ik weet ook niet of mijnheer ZahZah een soort verantwoord ondernemende terrorist is. Wat ik wel weet is dat als dit terrorisme is (informatieterrorisme wellicht) en dat als we terrorisme sowieso moeten ondergaan, ik mijnheer ZahZah graag naar voren schuif als terrorist. Zo iemand kun je er qua terreur goed bij hebben, lijkt me.

Alcoholwalm

Want hoewel de man duidelijk narcistisch en intelligent is, lijkt hij enorm op bepaalde familie, vrienden en kennissen die we allemaal wel kennen. U weet wel, mensen die nog niet helemaal begrijpen dat narcisme in combinatie met intelligentie tot lui denken leidt. Ze weten het toch wel beter. Van die types die luidkeels conclusies verkondigen zonder dat ze zich daar een weg naartoe hebben geredeneerd. Dan krijg je dus uitspraken als: ‘Het is niet eerlijk’, ‘allemaal het land uit’, ‘we worden bedrogen door’, etc. Elk van deze kreten moet u in gedachten voorzien van een uitroepteken – en voor het effect is het inbeelden van een alcoholwalm ook wel aardig.

Bilderberg

De mensen over wie ik spreek zijn de alledaagse complotdenkers. Dan hebben we het niet alleen over de moord op Kennedy, maar ook over de manier waarop de economie is georganiseerd of verkiezingen worden gekocht. Dat is allemaal vooropgezet door anderen met geld en macht, vinden ze. De klagers ligt woorden als ‘Bilderberg’ in de mond bestorven. Vaak kunnen ze niet tegen kritiek,wat ertoe leidt dat ze nog eenzelviger doelredeneren.
Ik zie, buiten de moed het onrechtvaardigbare te doen, nauwelijks verschil tussen mijnheer ZahZah en de alledaagse complotdenker. Vermoedelijk kun je hem ook wel uitnodigen voor een barbecue, als je hem maar geen vragen stelt en hij op tijd weer naar huis gaat.