Politiek

Kabinet overweegt missies boven Syrië

19-06-2015 15:57

Het kabinet overweegt de strijd tegen ISIS uit te breiden naar Syrië. Dat zeiden de ministers Ploumen en Hennis vrijdag tijdens een persconferentie. Volgens juristen van Buitenlandse Zaken en Defensie is er een volkenrechtelijk mandaat om ook boven Syrië missie uit te voeren. Het kabinet heeft nu ook de Externe Volkenrechtelijk Adviseur om een advies gevraagd. Dat wil nog niet zeggen dat Nederlandse vliegers op korte termijn boven Syrië zullen opereren. Dat is een politieke afweging die eerst in het kabinet moet worden gemaakt, zei Hennis.

Missies Irak, Mali en Afghanistan verlengd

Het kabinet wil langer doorgaan met de militaire missies in Irak, Mali en Afghanistan. De ministerraad heeft vrijdag besloten de Nederlandse bijdragen in Irak en Mali met een jaar te verlengen. Over de duur van de verlenging in Afghanistan is nog geen besluit genomen. In totaal zijn voor deze missies nu ruim negenhonderd militairen uitgezonden. Deze omvang van de bijdragen wordt wel iets kleiner.

Twee F-16’s minder

De Nederlandse deelname aan de internationale coalitie in Irak tegen Islamitische Staat (ISIS) zal nu tot 1 oktober 2016 lopen. Vanaf oktober worden dan vier F-16-gevechtsvliegtuigen ingezet. Nu zijn dat er nog zes. Verder blijven Nederlandse militairen de Iraakse en Koerdische strijdkrachten op de grond trainen. Nederland wil ook met België gaan samenwerken.

Mali

De bijdrage aan de VN-missie in Mali zal nu duren tot eind 2016. Mali kampt met radicaal-islamitisch terrorisme en grensoverschrijdende criminaliteit. De Nederlandse militairen richten zich vooral op het verzamelen van inlichtingen. Ook de inzet van civiele experts en politiefunctionarissen wordt voortgezet.

Afghanistan

Nederland zal ook langer meedoen aan de NAVO-missie in Afghanistan. Het land is sinds dit jaar zelf verantwoordelijk voor de veiligheid, maar de Afghaanse veiligheidstroepen worden nog steeds getraind door NAVO-militairen. De eerste fase van de NAVO-missie zou oktober dit jaar aflopen, maar de NAVO heeft die fase nu verlengd. Ook Nederlanders doen hieraan mee en zullen dat dus langer doen. Over deelname aan de tweede fase is nog geen besluit genomen. De NAVO-missie eindigt eind 2016.