Opinie

VVD-Kamerlid wil meeuwen verbieden om u te beschermen

18-06-2015 15:36

Er was terreur! En er was een Tweede Kamerlid van de VVD dat daar wat aan wilde doen. Afgelopen week diende hij zelfs een amendement in om het wettelijk te regelen. Mooi zo, dacht ik.

Maar toen las ik verder. Het ging hier om meeuwenterreur. Meeuwen, soms grote, ietwat bijdehand uitgevallen opportunistische rotvogels. Ze terroriseren naar het blijkt steden, dorpen, wijken. Vooral in Den Haag en Leiden schijnt het een groot probleem te zijn. U zult nu wellicht zeggen: ho, bij mij is het minstens zo erg! Maar haast u vooral niet dat aan mij te vertellen, want het interesseert me eigenlijk bar weinig.

Ik vroeg me vooral af, toen ik van de meeuwenterreur hoorde en zag hoe onze politici zich gingen buigen over de vraag hoe wij dit addergebroed er voorgoed onder krijgen: waarom? Ja, meeuwen kunnen lastig zijn. Ze trekken vuilniszakken open, jatten wat ze jatten kunnen en zijn luidruchtig. De gemeente Katwijk legt op haar website haarfijn uit wat deze terreur de afgelopen jaren inhield: “Krijsende vogels, afval op de grond en het afpakken van een broodje of ijsje is de overlast die mensen de afgelopen jaren hebben ervaren door meeuwen.” Mijn broodje afgepakt. Daar moet de politiek nu eens wat aan doen!

‘Daar ga ik niks aan doen’

Nee, de vraag die eigenlijk vooral door mijn hoofd speelde was: wanneer is de decadentie in ons geslopen die ons doet denken dat wij recht hebben op een smetteloos bestaan? Een bestaan ontdaan van de overlast van meeuwen. Een bestaan overigens dat wij in steeds verdere mate van ongemak, ongeluk en onvoorspelbaarheid willen ontdoen. Steeds meer moet ‘opgelost’, ‘geregeld’ of ‘georganiseerd’ worden en steeds vaker moet de overheid dat doen. En als het dan onverhoopt toch misgaat, moet barbertje wethouder of minister hangen. Van het opsporen van hitte-eilanden in steden (ja, het bestaat) tot crowd management (want u bent in sommige handen als vee op transport).

Soms, wat vaker dan nu, moet een politicus eens tegen zijn kiezer zeggen: daar ga ik niks aan doen. Dingen gebeuren, leer er mee leven. Vaak gaat het goed, soms niet. Leren accepteren. Zeker van een liberaal mag je dat verwachten.

Tot slot, wat nu met de meeuwen? Ik verwijs wederom naar de gemeente Katwijk, die heeft op de website een aantal praktische tips staan. Komen ze:
– Voer geen meeuwen;
– Vertel mensen die meeuwen voeren dat dit niet mag;
– Sluit uw afvalbakken goed af en zet geen vuilniszakken op straat.

Duidelijk? Succes.