Politiek

PVV weet Europese fractie te vormen

15-06-2015 21:15

De PVV is erin geslaagd om met een aantal andere partijen in het Europees Parlement alsnog een fractie te vormen. PVV-leider Geert Wilders maakte dat maandagavond bekend.

De PVV werkte al samen met het Franse Front National van Marine Le Pen, de Oostenrijkse FPÖ, de Italiaanse Lega Nord en het Belgische Vlaams Belang. Daar zijn nu nog zeker twee partijen bijgekomen, zodat ze voldoen aan de Europese eis voor een fractie: minimaal 25 leden uit zeven EU-landen. Welke partijen dat zijn en uit welke EU-landen wordt dinsdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Brussel, waar ook Wilders bij aanwezig is.

Het vormen van een officiële fractie biedt meer financiële steun en meer invloed en spreektijd in het Europees Parlement.

‘Dit is een hele prestatie van de PVV’

Volgens Chris Aalberts die voor ThePostOnline pendelt tussen Den Haag, Brussel en Straatsburg heeft de PVV ‘een lange weg afgelegd’.

 

“Voor verschillende Eurokritische partijen zijn de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR, met o.a. ChristenUnie en SGP) en Europa van Vrijheid en Directe Democratie (EFDD, met o.a. het Britse UKIP) aantrekkelijker. De reden is dat velen niet met het Franse Front National in een fractie willen zitten. Jean-Marie le Pen zit daar nog steeds in en hij heeft nog steeds geen spijt dat hij de holocaust ‘een detail in de geschiedenis’ noemde. Dat Marine le Pen het Front National inmiddels leidt maakt daarbij weinig uit. Dat er nu een fractie komt is dus eigenlijk een hele prestatie.”

 

‘Leden komen vermoedelijk van Jobbik en UKIP’

Er waren steeds slechts vijf partijen en dat zijn er twee te weinig. Wie zich nu bij de PVV hebben aangesloten is niet duidelijk, maar het zal volegns Aalberts ‘geen glorieus beeld op gaan leveren’.

 

“Het hoeft niet om een partij te gaan, een enkele Europarlementariër uit een extra lidstaat is voldoende. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld een mevrouw van de UKIP die onlangs is weggelopen en waartegen een onderzoek loopt, een wegloper van Jobbik, een zeer enge Hongaarse extreemrechtse club of een aantal extreem conservatieve Polen die de media halen met vrouwonvriendelijke uitspraken.”

 

Het belangrijkste probleem voor Wilders cum suis zal het bij elkaar van de fractie houden zijn.

 

“Dat was bij voorgaande eurokritische fracties ook al een uitdaging. Als er slechts een lid is in de Europese PVV-fractie uit bijvoorbeeld Hongarije heeft zoiemand in de praktijk veto-recht en kan die elke beslissing blokkeren. Dat is vooral lastig als de fractie onderling divers is en dat zal de nieuwe fractie zijn. Immers: PVV-fractieleider Marcel de Graaff zal de uitspraken van Jean-Marie le Pen niet snel herhalen. Vergeet niet: als een land wordt vertegenwoordigd door maar een persoon en die persoon loopt weg, houdt de fractie direct op te bestaan. Dat is de EFDD van Nigel Farage niet zo lang geleden ook al overkomen.”