Politiek

Bonusquote: Trouw interviewt Martin Bosma (PVV)

14-06-2015 14:18

“Er zijn nu twee miljoen niet-westerse allochtonen, dat zullen voor het overgrote deel moslims zijn. Nieuwe groepen zoals Somaliërs, Irakezen, Syriërs, die komen nu ook en kunnen ook weer hun hele familie hiernaartoe halen. Nieuwe migranten staan te dringen aan de Middellandse Zeekust. We hebben qua aantallen moslims en geweld nog niet het topje van de ijsberg gezien.”

Kom op, 95 procent van de vrouwen in Egypte is besneden. Dan kan ‘Nieuwsuur’ er wel heen vliegen, en mensen interviewen die zeggen: het is hier Arabische Lente. Maar dan neem je jezelf in de maling.”

Er worden ruiten bij ze ingegooid, net als bij PVV’ers tijdens de Statenverkiezingen, haatdemonstraties gehouden, huizen met hakenkruizen bekrast. Dat overkomt je als je buiten de gevestigde orde van de elite opereert

Op de UvA moest ik tijdens mijn studie politicologie allemaal linkse boeken lezen. Toen ik in de VS verder ging met sociologie, kwam ik erachter dat er ook niet-linkse mensen bestonden, die bovendien ook nog een boek konden schrijven. Alsof je een deur opendoet, en er is nog een ander feest aan de gang.

 

Er valt een hoop af te dingen aan dit interview met Bosma in Trouw: het is soms op het randje vooringenomen en de écht krtische vragen zou je makkelijk kunnen verwarren met ingehouden woede en semi-beschuldigingen (alsof het ook maar iets aan de realiteit afdoet als Bosma inderdaad veel met ‘woede en angst’ leeft). Maar: Trouw neemt in elk geval de moeite voor een interview en je kunt niet zeggen dat Bosma’s antwoorden bewust zijn verknipt of dat hij alsnog wordt geframed. Ondanks de soms moralistische ondertoon doet Trouw wat ze moet doen: journalistiek bedrijven. Dus ook politici waarmee je het volstrekt niet eens bent onbevooroordeeld de ruimte bieden. Zoals ‘hoeders der democratie’ geacht worden te doen. Waarvoor hulde, want een medium als NRC Handelsblad kiest er liever voor een kleuterachtig haatstuk over Bosma te plaatsen dan hem te interviewen. Nu alleen nog net zulke kritische vragen stellen bij alle ándere politici inplaats van alleen bij PVV-politici.