Politiek

Mini-docu – Mohammed onderzoekt etnisch profileren door de politie

11-06-2015 21:14

Marokkaanse Nederlanders moeten, ondanks dat ze oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit, niet vaker gecontroleerd worden door de politie. Dat zegt Mohammed Anouar in de minidocumentaire  van Control Alt Delete die u hieronder kan zien. Goede timing, eerder deze week werd gemeld dat discriminatie en willekeur veel voor komen in Nederlandse politiekorpsen. Dat ontdekte antropoloog Paul Mutsaers.

Vervolgens werd bekend dat om discriminatie door de politie te bestrijden, politieagenten in Tilburg in speciale formulieren gaan vastleggen waarom mensen worden staande gehouden en wat de nationaliteit is. Analyse van deze zogeheten ‘stopformulieren’ moet ertoe leiden dat de politie zich minder vaak schuldig maakt aan ongelijke behandeling van allochtonen. Iets wat korpschef Nationale Politie Gerard Bouman vervolgens weer ontkende. Enfin, het is ingewikkeld.

Take it away, Mohammed: “Als 7 procent van de Marokkaans-Nederlandse jongeren crimineel is, betekent dat dat 93 procent niet crimineel is. Als de politie voortdurend onschuldige mensen stopt, dan heeft dat negatieve invloed op de relatie tussen de politie en de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap.”