Rechtbank: Krol hoeft 2 ton subsidie niet terug te betalen

10-06-2015 11:21

Met update – Henk Krol (50PLUS) is niet persoonlijk verantwoordelijk voor het terugbetalen van ontvangen subsidie van 206.833 euro aan de Gay Krant. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch vandaag bepaald.

De stichting Vrienden van de Gay Krant had Krol gedagvaard omdat zij meenden dat hij verantwoordelijk was voor het feit dat onder zijn voorzitterschap twee ton subsidie niet goed zou zijn gebruikt. Een accountant van de stichting had voor de besteding van die subsidie de benodigde goedkeuringsverklaring afgegeven, maar trok die later weer in. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap eiste de verstrekte subsidie terug, maar de Stichting Vrienden van de Gay Krant hebben zelf altijd volgehouden dit geld niet te kunnen betalen. Zij vonden dat Krol daarvoor zou moeten opdraaien.

Stellingen niet voldoende onderbouwd

Maar, zo schrijft de rechtbank, op basis van wat de stichting heeft aangevoerd kan niet worden vastgesteld “dat het verstrekte subsidiegeld is teruggevorderd omdat de administratie van de gesubsidieerde activiteiten ondeugdelijk zou zijn en/of omdat de voormalig voorzitter deze subsidie zou hebben gebruikt voor een ander doel dan waarvoor die werd verleend”.

Ook vindt de rechtbank dat onvoldoende is bewezen dat Krol persoonlijk verantwoordelijk was voor het verkeerd besteden van de subsidie. In beide gevallen had de stichting haar bewijslast niet voldoende op orde. Daarom kan het 50PLUS-kamerlid niet persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de terugbetaling van het bedrag.

De advocaat van Henk Krol, Peter Schouten, liet in een eerste reactie weten “buitengewoon tevreden te zijn met het vonnis”. Henk Krol reageert zelf vanmiddag tijdens een persconferentie in Den Haag. De stichting Vrienden van de Gay Krant is zeer teleurgesteld en zegt in hoger beroep te gaan.

Update 14.45 – ‘Ondeugdelijke dagvaarding’

Advocaat Schouten zegt in de door hem en Krol belegde persconferentie niet bang te zijn voor dat hoger beroep. “Als het mijn confrère [advocaat Oscar Hammerstein die de stichting Vrienden van de Gay Krant vertegenwoordigt, red.] in de afgelopen zeven maanden niet is gelukt de juiste stukken aan de rechtbank te leveren, zal hem dat in de toekomst ook niet gaan lukken.”

De advocaat is het er niet mee eens dat de zaak vooral op vormfouten is afgewezen, zoals Hammerstein vanmiddag zei. “Er is nooit bewezen dat de accountantsverklaring is ingetrokken omdat de administratie niet deugdelijk is gevoerd. Dit was een ondeugdelijke dagvaarding,” zei hij, “geen ondeugdelijke administratie.” Ook sprak hij van een ‘trial by media’, dat in de buurt kwam van ‘smaad en laster’, omdat allerlei ‘valse voorstellingen van zaken een eigen leven gingen leiden in de media’.

Henk Krol zelf toonde zich ook tevreden. “Ik heb vanaf dag één geroepen dat we deze zaak zouden winnen. De mensen die mij beter kennen, wisten dat dit de uitspraak zou zijn.” Hij sprak ook zijn dankbaarheid uit richting het bestuur van 50PLUS, dat “altijd het geloof in mij is blijven houden”.