Haagse grabbelton

Pensioenfonds censureert CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt

10-06-2015 17:25

Christen-democratisch eenmansleger Pieter Omtzigt in de mail. Hij nam woensdagmiddag in Rotterdam een eerste exemplaar van Pensioenmiljoenen in ontvangst. Een boek over hoe een miljard verdween uit het havenpensioenfonds PVH, een half miljard weer terugkwam maar ook een half miljard bleef hangen bij het ‘goede doel’ Ammodo, dat nu kunstprijzen uitreikt.

Verhaal in het kort: eind jaren negentig brengen werkgevers en vakbonden het fonds onder bij verzekeringsbedrijf Optas dat later weer wordt overgenomen door AEGON. Optas stopt de opbrengst in Ammodo, een stichting die schenkt aan kunt en cultuur. Havenbaronnen en vakbonden voelen zich genomen en rechtszaken volgen. Die ze verliezen. Toch geven Optas en AEGON vorig jaar na een moreel appèl 688 miljoen euro terug aan de havenarbeiders.

En nu ligt er dat boek dus. In opdracht van Stichting Belangenberhartinging PVH. Die liever niet had dat er al te veel oud zeer naar boven zou komen. Ammodo wordt daarom – ‘in overleg’ dús advocaten – nauwelijks genoemd en belangrijker: de schrijvers hebben naast andere wijzigingen een quote van pensioenexpert Omtzigt uit het boek gehaald. Dat was deze:

“Diep in mijn hart vind ik dat de haven te weinig heeft gekregen. De Stichting Ammodo speelt mooi weer en reikt prachtige prijzen uit, maar niet met geld dat van die mensen is. Ik ben helemaal voor privaat initiatief, en ook voor goede doelen en cultuur, maar deze pensioenpremies zijn betaald door de werkgevers en de werknemers in de havensector om er pensioen van te maken. Dus moet het aan pensioenen worden uitgegeven. Dat dit niet gebeurt, vind ik nog steeds pijnlijk.”

De gebeurtenissen noemde Omtzigt woensdagmiddag bij de uitreiking ‘Russische toestanden’. Om te vervolgen: “Als we dit accepteren, moeten we stoppen met de vrijheid van meningsuiting.”

Waarvan akte.

Lees ook

Follow the money – Dossier Ammodo

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.