Achtergrond

Feitenoverzicht van alle pgb-ellende tot nu toe

02-06-2015 17:56

De Tweede Kamer debatteert donderdag voor de zesde keer dit jaar over de aanhoudende betalingsproblemen met het persoonsgebonden budget (pgb). Een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen sinds begin dit jaar:

12 januari: De Sociale Verzekeringsbank (SVB) zet twee keer zoveel mensen in om het aantal aanvragen van pgb’s te kunnen verwerken.

29 januari: Om fraude met zorggeld aan te pakken, wil staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dat medewerkers van het zorgkantoor vaker langsgaan bij mensen met een pgb. Daarvoor is 5 miljoen euro beschikbaar.

3 februari: Iedereen met een pgb kan nu bij de SVB declareren over januari, zegt Van Rijn. De SVB gaat de komende dagen extra hard aan de slag om de achterstanden weg te werken. Belangenorganisatie Per Saldo stelt dat als dat niet het geval is, het nieuw ingevoerde systeem gefaald heeft.

4 februari: De Nationale ombudsman gaat onderzoek doen naar de problemen bij de SVB. Van Rijn maakt excuses voor de onrust die is ontstaan.

12 februari: De uitbetaling van declaraties bij pgb’s is op gang gekomen, zegt Van Rijn.

3 maart: Van Rijn maakt afspraken met brancheorganisaties Per Saldo en BVKZ om de resterende betalingsproblemen op te lossen.

24 maart: Van Rijn zegt dat voormalig Tweede Kamerlid Andrée van Es als ,,onafhankelijk ketenregisseur’’ de betalingsproblemen rond de pgb’s moet gaan oplossen.

26 maart: Van Rijn ligt opnieuw onder vuur. SP en PVV hebben er geen vertrouwen meer in dat hij de problemen nog kan oplossen.

18 april: Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen opheldering van Van Rijn over berichten dat hij waarschuwingen over invoering van het nieuwe zorgsysteem in de wind heeft geslagen.

29 april: De Tweede Kamer praat opnieuw over de problemen met het persoonsgebonden budget.

18 mei: Volgens Van Rijn zijn de grootste uitbetalingsproblemen voorbij. Ruim 94 procent van de zorgverleners die hun gewerkte uren correct declareren, krijgen binnen vijf tot tien dagen uitbetaald.

20 mei: Het voor die dag geplande Kamerdebat met Van Rijn over problemen met uitbetalingen wordt op het laatste moment uitgesteld. De Algemene Rekenkamer uit harde kritiek op de uitvoering van het kabinetsbeleid.

24 mei: Volgens een peiling van Maurice de Hond vindt meer dan de helft van de kiezers dat Van Rijn moet aftreden.

26 mei: Premier Mark Rutte kan niet zeggen wanneer de problemen met pgb’s definitief zijn opgelost.

Donderdag moet Van Rijn zich opnieuw verantwoorden voor de Kamer in een zoveelste pgb-debat. De kans dan Van Rijn aftreedt lijkt niet groot.

Per Saldo, een belangenorganisatie voor mensen met een pgb, denkt niet dat de problemen opgelost kunnen worden door Van Rijn naar huis te sturen. “Wat schieten wij daar mee op? Wij willen weten wanneer het probleem is opgelost”, zegt Cynthia Vogeler van de organisatie.

Per Saldo krijgt volgens haar nog altijd tientallen telefoontjes per dag over betalingen die niet goed gaan. “Dit systeem is veel te ingewikkeld en foutgevoelig, het moet eenvoudiger”.

Volgens bronnen is de staatssecretaris niet van plan af te treden, ook niet als de gehele oppositie een motie van wantrouwen tegen hem zou steunen. VVD en PvdA zien Martin van Rijn als de juiste man om de problemen op te lossen. Van Rijn drukte eerder zijn stempel op grote veranderingen in de jeugdzorg en de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten.

Anp