Politiek

Mensen met een mening – dinsdageditie

26-05-2015 19:29

“Wie zijn leven riskeert om naar Europa te komen, is niet alleen wanhopig; die heeft ook lef en ambitie. We moeten nu zorgen dat zo iemand zijn lef en ambitie inzet om een bestaan op te bouwen in eigen land. Want het paradijs dat hij zoekt, bestaat niet. Wie niet onderweg verdrinkt, eindigt te vaak als illegaal, sjokkend langs de stranden van Spanje of Italië om zonnebrillen te verkopen die niemand wil hebben.”

Minister Ploumen van Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking legt in een brief uit waarom zij 50 miljoen euro in de Afrikaanse economie wil pompen.

 

“Als het verhaal de ronde doet dat wij niet surveilleren, krijgen we geen enkel buitenlands meisje meer mee op kamp. “

Onder de fictieve naam ‘meester Henk’ vertelt een basisschoolleraar over zijn ervaringen tijdens het schoolkamp. Ouders van allochtone kinderen zouden steeds vaker hun kinderen verbieden mee te gaan op schoolkamp.

 

“Hij zei: ‘Jullie moeten die mensen in bescherming nemen, die mag je niet op televisie zitten, want dat is walgelijk.’ Maar die mensen noemde hij in dezelfde column ‘achterlijk’, ‘imbeciel’ en ‘verstandelijk gehandicapt’. Dat is gewoon inconsequent”

Bastiaan Ragas reageert op de kritiek die Youp van ’t Hek had in zijn NRC-column op het EO-programma van Bastiaan en zijn vrouw Tooske. In dat programma helpen ze stelletjes. Ragas noemt Van ’t Heks column ‘een hypocriet lulverhaal’. Via Mediacourant.

 

RTL Nieuws bericht overhaast over het herzien van de ‘showbizzmoord’ en doet per abuis een bizar bericht de digitale deur uit.

 

Schrijver James Worthy noemt één van de vele redenen waarom niemand zit te wachten op PAPER.

 

“Op 2 mei jongstleden vond in De Balie te Amsterdam het Festival van het Vrije Woord plaats. Kurt Westergaard, een Deense cartoonist die alweer twee jaar op de dodenlijst van moslim-extremisten staat, was hoofdspreker. Dapper, vond ik. Ik probeerde me voor te stellen hoe het moest voelen om 24/7 een wandelend doelwit te zijn. De moed die het vereist om lezingen te geven terwijl de bedreigingen je om de oren vliegen moet groot zijn.

Ik kan mij daar weinig bij voorstellen. Zelf word ik ‘slechts’ af en toe in mails bedreigd naar aanleiding van mijn columns. Meestal moet ik oprotten naar Turkije, soms ben ik een Allahhoer, vaak een kutwijf en heel soms moet ik dood. Dat glijdt van me af als water van een eend. Behalve die keer dat ze mijn geliefden erbij betrokken, nadat ik schreef over Charlie Hebdo. Toen sliep ik even iets minder goed. Toch zal ik nooit overwegen om de toon van mijn columns aan te passen. Niet dat ik daarmee een held ben. Je zou het ook gewoon stom kunnen noemen. En nogal makkelijk trouwens, in een land als Nederland.”

Johanna Geels schrijft in een column op HP/DeTijd over het laffe PEN-bestuur, dat zich terugtrok uit de organisatie van het Festival van het Vrije Woord in De Balie. De veiligheidsrisico’s waren volgens PEN te groot door de komst van de Deense cartoonist Kurt Westergaard.

 

“Ik zag haar voor het eerst in 2008 en was op slag verliefd. Sindsdien ben ik ook met niemand meer op date geweest. Ik ben altijd trouw gebleven aan haar. Ik heb ook mijn familie over mijn liefde voor haar verteld, en ze willen mij helpen de grote bruidsschat bij elkaar te krijgen.”

De Keniaanse advocaat Felix Kiprono heeft zeven jaar geleden bedacht dat hij de oudste dochter van president Barack Obama wil trouwens. Als bruidsschat biedt hij de president vijftig koeien, zeventig schapen en dertig geiten.

 

“Opstappen, dat is wat hij moet doen. Als Rutte een democraat is, gaat hij naar de koning en biedt hij zijn ontslag aan.”

Geert Wilders reageert op de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen.

 

“Echt waar? Bestaat dit nog? Ik had toch zo gehoopt dat we dit verongelijkte feminisme hadden begraven, maar hoppa, daar roeptoetert het ondode haatlijk weer bovengronds.”

Willem Jan Hilderink schrijft PvdA’er Marleen Barth kapot op Jalta. Barth bekritiseerde eerder vandaag de ’20-secondencultuur’, zoals zij het fenomeen met de knallende oneliners tijdens verkiezingsdebatten noemt. Barth ziet daardoor een machocultuur ontstaan, waardoor vrouwen afhaken bij de stembus.

 

“De UvA heeft een uitgebreide gevarenverzekering en is voornemens om de gehele schadelast ten gevolge van de bezetting van het Maagdenhuis en Bungehuis als claim in te dienen bij de verzekeraar.”

Bezetters, krakers en ander gespuis komen goed weg, zo lijkt het. De UvA zal de schade in het Maagden- en Bungehuis niet verhalen op degenen die de schade hebben veroorzaakt, maar hoopt dat de verzekering de schade dekt.

 

“De man die zo’n beetje iedereen in de voetballerij verbaal molesteert en vervolgens vaak grootmoedig beweert dan men over hem ‘ook alles mag zeggen’, begon als een kind te stampvoeten. Hij haalde meteen een streep door het al door Wilfred Genee geschreven interview: het mocht onder geen voorwaarde meer in VI verschijnen. De foto’s konden de prullenbak in. Mijn naam was voortaan taboe, vanwege dat columpje. Wie dit niet gelooft: vraag het aan Wilfred Genee. Hij heeft het interview later alsnog verkocht aan Nieuwe Revu.”

Peter R. de Vries onthult in een column waarom Johan Derksen al jarenlang de pik op hem heeft. De Vries heeft in 2008 onthuld dat Derksen informatie verschafte uit een gekraakt e-mailaccount van toenmalig Ajax-voorzitter Jaake, en dat neemt de bromsnor hem niet in dank af.

 

Cees Renckens, volgens zijn Twitterbio ‘rustend vrouwenarts en erevoorzitter Vereniging tegen de Kwakzalverij’ is not amused met uitspraken van Beatrijs Smulders.