Politiek

Coalitie en geliefde oppositie verliezen meerderheid in senaat

26-05-2015 16:08

Met updates – De regeringspartijen VVD en PvdA raken definitief de meerderheid kwijt in de Senaat, die ze nu nog hebben samen met de constructieve oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. De vijf partijen komen samen niet verder dan 36 zetels, blijkt uit een vertaling van de stemmen die dinsdag door de 570 Statenleden zijn uitgebracht. De vijf hadden er samen 38.

Die uitslag komt overeen met de uitslag van de Statenverkiezingen van 18 maart en betekent dat het kabinet met nog meer partijen zal moeten onderhandelen om een meerderheid in de Senaat achter de eigen plannen te krijgen. De uitslag is als volgt: VVD dertien zetels, PvdA acht, D66 tien, ChristenUnie drie, SGP twee, CDA twaalf, PVV negen, SP negen, GroenLinks vier, 50Plus twee, PvdD twee en OSF een zetel.

Voor de VVD betekent dat een verlies van drie ten opzichte van de huidige samenstelling in de Eerste Kamer, voor de PvdA is het verlies met zes zetels het grootst. D66 verdubbelt in zeteltal. De overige wijzigingen zijn kleiner: De ChristenUnie en de SGP krijgen er een zetel bij, net als de SP, 50Plus en de Partij voor de Dieren. PVV en GroenLinks verliezen allebei een zetel. OSF behoudt de ene zetel.

De nieuwe Eerste Kamer wordt op 9 juni geïnstalleerd.

Update 17.26 – Roemer: Dit is historische dag, we zijn de grootste op links

SP-leider Emile Roemer laat aan het ANP weten:

 

 

“Het is voor de SP een historische dag. We zijn de grootste op links. Voor de regering ligt er een duidelijke boodschap. Ze zullen harder en breder moeten gaan zoeken naar steun om hun wetten ook door de Eerste Kamer te krijgen. Laat het kabinet daarbij vooral over de linkerschouder kijken. Bij de onderhandelingen voor het belastingstelsel wil ik zo lang mogelijk aan tafel zitten om er zoveel mogelijk uit te slepen.”

 

Update 16.48 – Rutte: Uitslag heeft geen gevolgen voor beleid

TPO’s Marieke Van de Zilver meldt vanuit Den Haag  dat het ontbreken van een meerderheid, zelfs met hulp van de bevriende oppositie, volgens minister-president Mark Rutte geen gevolgen zal hebben voor het beleid.

“Dit kabinet werkt dag in dag uit aan het herstel van Nederland. We hebben als land een aantal hele moeilijke maatregelen moeten nemen. We zijn de afgelopen jaren door een hele diepe crisis gegaan. Je ziet nu dat dat beleid steeds meer leidt tot economisch herstel. Het is nu zaak de komende jaren op een verstandige manier, stap voor stap, verder te werken aan dat herstel en het kabinet zal ook veel energie steken in het zoeken naar draagvlak voor dat beleid. Hoe we dat gaan doen, zal in de praktijk blijken. Ik ben niet zo zeer met alle onafhankelijke wetten bezig (die nog door de Eerste Kamer moeten worden geoedgekeurd, red.), maar kijk naar het belang van economisch herstel. Daar werken we aan.  Ook in de komende jaren zal het van belang zijn dat we op verantwoordelijke partijen als D66 en het CDA een beroep kunnen doen. En ik ben er van overtuigd dat dat niet tevergeefs zal zijn.”

Dit bericht wordt aangevuld