Politiek

U betaalde 172.000 euro aan advocaatkosten voor Joris Demmink

25-05-2015 12:23

Met updates – De kwestie rond de van kindermisbruik verdachte topambtenaar Joris Demmink heeft de overheid veel meer geld gekost dan tot nu toe is gemeld aan de Tweede Kamer. De totale advocaatkosten bedragen 144.000 euro, 31.000 meer dan werd gemeld. Dat meldt RTL Nieuws maandag op basis van opgaves van het ministerie van Veiligheid en Justitie. 

De extra kosten zouden gaan om juridische bijstand die is verleend aan het departement.

Demmink is herhaaldelijk beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen. Momenteel loopt tegen hem een strafrechtelijk onderzoek, na een zogenoemde artikel 12-procedure. Eerdere onderzoeken leverden geen gronden op voor strafrechtelijke vervolging.

Update 17.12 –Louis Bontes en Joram van Klaveren (beiden VNL) laten het er niet bij zitten. Het tweetal wil opheldering van minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD). Ze vinden dat het kabinet de Tweede Kamer onvoldoende geïnformeerd heeft. En stellen de hamvraag:

“Bent u het met ons eens dat het niet uit te leggen is aan de belastingbetaler, dat een ex-topambtenaar, die verdachte is in een zedenzaak, op een dergelijke manier wordt bijgestaan?”

Update 15.20 – We zijn samen met de redactie van RTL Nieuws even aan het rekenen geslagen. Onze collega’s hadden antwoorden op Kamervragen van Louis Bontes (VNL) gemist uit februari dit jaar. RTL Nieuws gaat daarom uit van tot nu toe vergoede kosten van 113.000 euro, VNL-Kamerlid Louis Bontes achterhaalde echter in februari dit jaar dat die hoger liggen: 141.000 euro (zoals ThePostOnline dus in februari dit jaar meldde). Omdat geen Kamerlid heeft stilgestaan bij mogelijke kosten die de Landsadvocaat heeft gemaakt – en het kabinet overduidelijk niet voornemens was dit uit eigener beweging te melden – kunnen we daar dus nu de door RTL Nieuws achterhaalde 31.000 euro bij optellen. En dat maakt het totaal op 172.000 euro belastinggeld besteed aan de Demmink-kwestie.

Update 12.38 – Dit verhaal kwam ThePostOnline wel erg bekend voor. In februari berekenden we namelijk dat de totale juridische kosten 141.333,08 euro bedroegen. Het verschil is dus niet 31.000 euro maar 3000 euro.

Anp