Interview

Blij met D66: Anoniem neuken in Amsterdam zo makkelijk mogelijk maken

22-05-2015 11:39

Paniek in Amsterdam. Stadsdeel Nieuw-West wil cruisende mannen gaan weren van de Oeverlanden, een bekende plek waar mannen anoniem seks met elkaar hebben. Volgens stadsdeelvoorzitter Ahmed Baâdoud komen mensen buiten het gedooggebied steeds vaker seksende mannen tegen. Er zou een andere plek moeten komen voor de homoseks, zodat minder mensen ermee worden geconfronteerd. Er waren al eerder berichten over overlast.

Een soortgelijke discussie speelde enige tijd geleden rond het Oosterpark, waar overlast van seksende mannen zou zijn. De oplossing werd gevonden in een nachtsluiting zodat anonieme seks voortaan elders zou moeten plaatsvinden. D66-raadslid Jan-Bert Vroege trok hoogstpersoonlijk aan de bel zodat er geen nachtsluiting kwam. Wat gaat hij doen nu ook de Oeverlanden worden bedreigd? Jan-Bert zegt: “Ieder jaar krijgen we hetzelfde bericht maar er komt nooit een onderbouwing met cijfers. Dus die gaan we nu eens vragen. Cruising (mannen die op een plaats op zoek zijn naar seks, CA) ontbreekt in de roze agenda van de gemeente. Ik ben benieuwd waarom.”

Maatschappelijke functie

D66 is in Amsterdam tegenwoordig de grootste partij en het college van B&W kwam onlangs met een heuse roze agenda. Amsterdam gaat veel voor de homo’s doen. Die heten in D66-jargon overigens geen homo’s, maar LHBT’s: lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders. Vooralsnog blijkt cruising geen aandacht te krijgen. Wat kunnen we van D66 Amsterdam op dit punt verwachten?

Volgens Jan-Bert zijn de Oeverlanden belangrijk: “De Oeverlanden hebben een functie voor mannen die getrouwd zijn of vanwege hun cultuur nergens anders heen durven of kunnen. Deze mannen zijn ook kwetsbaar voor geweld en beroving. De Oeverlanden liggen dichtbij Nieuw-West en de Kolenkit, waar mogelijk meer van dit soort mannen wonen dan in de grachtengordel. Mijn vraag is wat de overheid daarmee wil. Er staat niets over in de roze agenda.”

Wat zou het beleid volgens Jan-Bert moeten zijn? Jan-Bert: “Veiligheid heeft de prioriteit. Er wordt bijvoorbeeld wel gesurveilleerd in het Oosterpark en niet om mannen uit de bosjes te jagen. Verder geloof ik niet zo in overlast. Anonimiteit en discretie is juist voor bezoekers een voorwaarde. Overlast werd een paar jaar geleden wel geconstateerd in het Sarphatipark, maar dat bleken vooral heterostellen te zijn.”

De uitvoeringsagenda

Jan-Bert: “Ik ga vragen stellen aan Simone Kukenheim, de wethouder. Verdere initiatieven zijn afhankelijk van de reactie van het college. Ik denk dat dit onderwerp gewoon niet op de radar staat. Ook in het huidige beleid, wat nog is opgesteld door de vorige wethouder, ontbrak het. Daarom vraag ik er aandacht voor. De roze agenda wordt opgevolgd door een uitvoeringsagenda. Ik vertrouw erop dat dit daarin wordt opgenomen.”

Toch blijft de vraag of dit geen ouderwets probleem is. Homo’s hebben nu toch Grindr, de sex-app waar Jan-Bert zelf ook campagne op voerde?

Jan-Bert: “Voor daten met Grindr heb je nog altijd een plek nodig en het is toch minder anoniem dan het park. Niet iedereen wil of durft zo’n app te downloaden. Homosauna Thermos, Sauna Damrak en diverse horecazaken met een darkroom zijn dicht. Ik vermoed dat dit wel een gevolg is van Grindr en andere apps. Er is minder behoefte aan homohoreca, zeker onder jongeren. Het is een goed teken dat zij meer dan vroeger zichzelf kunnen zijn in de reguliere horeca. Maar dat is een andere doelgroep dan de nachtelijke bezoekers van parken en de Oeverlanden. Houd daar als politie een oogje in het zeil voor de veiligheid maar laat het verder met rust in plaats van die wegjaagacties: koeien loslaten en in de media klagen over overlast zonder aanleiding.”

Werkbezoeken

Hoe komt een gemeenteraadslid in deze aan zijn informatie? Gaat Jan-Bert weleens op werkbezoek? “De kennisgroep Gay66 organiseert maandelijks een borrel”, meldt Jan-Bert. “Ik heb een breed netwerk in de stad en daardoor weet ik wat er speelt. Vrijdag ga ik een nacht meelopen met de agenten van Roze in Blauw. We gaan dit keer vooral naar het Rembrandtplein en de Reguliersdwarsstraat. De gesprekken met deze agenten zijn zeer leerzaam. Zij krijgen een melding als er incidenten gebeuren. Het is belangrijk dat Amsterdammers weten dat ze altijd melding moeten maken van bedreiging, beroving of geweld. Bij Roze in Blauw kan dat ook anoniem.”

Met D66 kunnen al met al alle denkbare thema’s in de stad onderwerp worden van politiek debat. En er moeten cijfers over zijn. Iedereen die denkt dat mannen die seks zoeken zelf wel een plek zoeken om met elkaar af te spreken of elkaar te treffen, heeft het mis. In Amsterdam zorgt D66 ervoor dat het hen zo gemakkelijk mogelijk wordt gemaakt.

In Blij met D66 gaat Chris Aalberts op zoek naar de essentie van D66.