Politiek

TTIP-kampioene Marietje Schaake (D66) blijft duiken

14-05-2015 12:01

Europarlementariër Marietje Schaake (D66) twittert er altijd lustig op los en is als het even kan niet uit de media weg te slaan. Vreemd dus dat nu de discussie over het handelsverdrag TTIP tussen de VS en de EU oplaait, Marietje duikt. Dat valt vooral op omdat ze de liberale woordvoerder op dit dossier is in het Europees Parlement. De liberalen zijn de grootste voorstanders van TTIP: een electoraal onverkoopbaar standpunt.

Eerder kon u al lezen dat Marietje media ontloopt die haar kritische vragen willen stellen over dit dossier. GeenStijl, Buitenhof en Vrij Nederland kregen een “nee” op hun interviewverzoek. De lijst weigeringen wordt alleen maar langer. Net als de organisatoren van een debat in Uden, merkten ook de Jonge Democraten dat Marietje geen zin heeft om zich over TTIP uit te spreken.

Op het genereuze verzoek van ThePostOnline om helderheid te verschaffen over TTIP reageerde Marietje niet. We weten dus nu hoe het zit: Marietje moet vrijwel zeker van haar partij haar mond dichthouden over het verdrag, omdat het extreem positieve D66-standpunt potentiële kiezers van de partij vervreemdt.

Onkritische media

Is Marietje nog in de media met TTIP? Zeker wel: ze zoekt media uit die meegaan in haar PR. Zo sprak Marietje met RTL Nieuws over de tegenslag van Obama bij TTIP omdat er binnen zijn eigen partij verzet is uitgebroken. Waar Marietje bij GeenStijl, Buitenhof, Vrij Nederland en de Jonge Democraten zou zijn doorgezaagd over het verdrag, gebeurde dat bij RTL Nieuws niet. Ze mocht kritiekloos commentaar geven op de Amerikaanse situatie:

“De discussie met de VS gaat vooral over het handelsverdrag met Aziatische landen, waarbij veel democraten vraagtekens hebben. (…) De onderhandelingen over TTIP, waarover minder zorgen leven vanwege de hogere Europese arbeids-en milieustandaarden, lopen zo ook vertraging op.”

Dit commentaar gaat het niet over het standpunt van D66 en dus kon Marietje meedoen om te laten zien dat er geen mediastilte is. Maar iedereen die deze tekst leest en twee keer nadenkt, begrijpt dat hier tussen de regels staat waarom Marietje geen kritische interviews toestaat: er zijn ontzettend veel zorgen over TTIP, ongeacht wat er in die Aziatische verdragen staat. Bij RTL Nieuws mag ze suggereren dat dat wel meevalt. Dan wil Marietje wel.

Vingerwijzen op Twitter

Marietje werd vooral bekend als twitterkampioen. Maar wat moet je over TTIP twitteren als je er niks over mag of wil zeggen? Het antwoord is simpel: je twittert niet over wat je zelf van TTIP vindt, maar over het belang van handelsbeleid, achtergrondinformatie over TTIP en andere zaken waar geen duidelijk standpunt uit te destilleren valt. Het lijkt allemaal heel open, maar dat is het niet. Ook hier moeten we goed kijken wat Marietje in de praktijk doet. Gisteren twitterde ze:

Voor de niet-kenners: CETA is het handelsverdrag van de EU met Canada en ISDS staat voor het systeem van dispuutresolutie binnen het TTIP-verdrag, waarbij arbitrage-panels achter gesloten deuren bindende beslissingen nemen hoe conflicten tussen bedrijven en overheden moeten worden beslecht. Dit is een van de belangrijkste hete hangijzers van TTIP omdat deze beslissingen democratisch genomen besluiten kunnen overrulen.

Daar moeten journalisten volgens Marietje dus vragen over stellen aan sociaaldemocraten. In de Nederlandse situatie: de PvdA. Er is goed nieuws voor Marietje: GeenStijl ondervroeg Paul Tang over TTIP en Agnes Jongerius kwam in meerdere media uitgebreid aan het woord over het handelsverdrag. Het gevolg is dat we beter weten waar de PvdA voor staat dan wat D66 denkt.

Misschien dat Marietje eens de ballen kan hebben daar verandering in te brengen.