Politiek

Mogelijke nieuwe Europese naheffing: 200 miljoen euro

29-04-2015 09:52

Eerste, nog voorlopige, onderzoeksresultaten van het CBS laten zien dat het niveau van het bruto nationaal inkomen (bni) van Nederland in 2011 en 2012 respectievelijk 1,8 en 1,5 procent hoger was dan eerder berekend.Dat zou kunnen betekenen dat Nederland een nieuwe Europese naheffing voor de kiezen krijgt. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) houdt rekening met 200 miljoen euro. Dat schrijft hij woensdagochtend aan de Tweede Kamer.

Daar komt bij dat het CBS ook voor 2013 en 2014 rekening houdt met een aanpassing van het bni. Die cijfers worden bekendgemaakt op woensdag 24 juni.

Dijsselbloem zegt in een reactie:

“Enerzijds is een hoger bruto nationaal inkomen op zich goed nieuws voor Nederland, dat wil zeggen dat het inkomen dat we met elkaar verdienen hoger is dan eerder gedacht.”

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zegt in een reactie:

“We zijn weer overvallen door een mogelijke nieuwe naheffing. Het CDA wil zo spoedig mogelijk uitleg van minister Dijsselbloem. De vraag is waarom de Nederlandse statistieken telkens naar boven worden bijgesteld en die van andere landen niet Bij de vorige naheffing betaalde de regering onmiddellijk , maar wacht de Tweede Kamer nog steeds op de informatie en de verificatie van de berekening. Die moet Dijsselbloem met spoed sturen voor de oude als zowel de nieuwe naheffing. Het is namelijk niet uit te leggen aan burgers dat belastinggeld naar Brussel wordt overgemaakt zonder enige verantwoording te eisen bij de EU, zoals de regering eind vorig jaar deed.”

SP-Kamerlid Arnold Merkies:

“Het is te gek voor woorden dat we opnieuw 200 miljoen euro moeten betalen, nadat we al eens een naheffing hebben gehad van 642 miljoen. Het zal toch niet zo zijn dat we opnieuw meer moeten betalen omdat wij met ons statistisch bureau het braafste jongetje in de klas zijn? Ik zal hier opheldering over vragen bij de minister. Alvorens we ook maar een cent extra gaan betalen, moet er eerst volledige opheldering komen over hoe deze berekening tot stand is gekomen en of er in andere landen op dezelfde manier wordt gemeten. De bijstelling zou te maken hebben met financiële stromen die via Nederland lopen. Ik wil ook van de minister weten of dit het gevolg is van alle brievenbusmaatschappijen die we in Nederland hebben. Dat zou namelijk helemaal gortig zijn. Des te meer reden om een einde te maken aan de belastingontwijkingsdustrie die we in Nederland hebben.”

Afgelopen najaar had het kabinet ook te maken met een naheffing vanuit Brussel van netto 642 miljoen euro. Dijsselbloem betaalde die nog voor het einde van het jaar. Ondertussen weigert de PvdA’er een cruciale email te onthullen waarin voor het eerst wordt gesproken over die naheffing.

Update 15.11 – VVD en PvdA blokkeren debat

Vervolgens stuitte Omtzigt op een ietwat hypocriet PvdA Kamerlid Jacques Monasch.

Lees ook

Dijsselbloem blijft zitten op cruciale e-mail over EU-naheffing