Amerikaanse congresleden willen Wilders weren uit VS

28-04-2015 17:02

Met update – Twee Democratische congresleden uit de Verenigde Staten hebben een officieel verzoek ingediend bij de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, om Geert Wilders niet toe te laten in de VS. De twee zeggen dat het toegang verlenen van Wilders ‘hem het vertrouwen zal geven om zich te wagen aan verdere aansporing tot geweld en discriminatie tegen moslims’.

Volgens afgevaardigden Keith Ellison (Minnesota) en André Carson (Indiana) is Wilders schuldig aan ‘severe violations of religious freedom‘. Ellison en Carson beroepen zich in hun brief op de zogenaamde ‘International Religous Freedom Act’. De VS hebben vaker internationale leiders geweigerd die ‘verantwoordelijk is voor ernstige schending van de vrijheid van religie’, schrijven de twee, en dat precedent geldt volgens hen ook voor Geert Wilders.

Dat is voor hen een belangrijker argument dan de in de VS geldende vrijheid van meningsuiting. ‘Vrijheid van meningsuiting is niet absoluut’, schrijven de twee in hun brief aan Kerry. Als de VS hem toegang verleent, zal dat de VS ‘als land dat religieuze vrijheid en pluralisme respecteert, schaden’.

Wilders ‘vereerd’ met uitnodiging

Wilders is morgen uitgenodigd door het Republikeinse congreslid Louie Gohmert (Texas), om te spreken op een receptie in het Capitool. Eerder op de dag spreekt hij op uitnodiging van congreslid Steve King (R, Iowa) op de ontbijtbijeenkomst van de ‘Conservative Opportunity Society’. Hij zei daarover toen: “Ik ben zeer vereerd met de uitnodigingen. In mijn speeches zal ik de Amerikaanse collega’s waarschuwen voor de gevaren van de islamisering.”

Update 17:19 – Wilders twitterde vorige week donderdag al onderweg te zijn naar de Verenigde Staten. Grote kans dat de Congresleden te laat komen met hun verzoek.


Lees ook: Brief van congresleden Ellison en Carson aan Kerry