Politiek

Lezing Armeense genocide-ontkenner op VU gaat definitief niet door

23-04-2015 01:22

Met update – De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam verbood de lezing van de Armeense-genocide ontkenner professor Justin McCarthy, de Turkse studentenvereniging Anatolia hield voet bij stuk maar ging woensdagavond laat toch door de knieën: de bijeenkomst wordt op een andere locatie – buiten de universiteit – georganiseerd.

Update 23/04: Ook nieuwe locatie wil lezing genocide-ontkenner niet

Ook de nieuwe beoogde locatie van SV Anatolia, Aristo in Amsterdam, heeft besloten dat de lezing onder haar dak geen doorgang kan vinden.

In een persbericht op haar website schrijft de verhuurder van de accomodatie:

Aristo faciliteert een breed scala aan bijeenkomsten vanuit diverse opdrachtgevers met uiteenlopende onderwerpen, waaronder ook maatschappelijke thema’s. De aanvraag door Studentenvereniging Anatolia voor een zaal is op 21 april jongstleden gedaan. Hierbij zijn geen details gegeven over de inhoud van de lezing, noch over de spreker Joseph McCarthy en zijn opvattingen. Door de commotie in de pers heeft Aristo kennisgenomen van de gevoeligheden rondom de lezing en is op basis hiervan tot het besluit gekomen.

Of en waarheen de lezing nu verplaatst gaat worden, is nog niet bekend.

Anatolia houdt lezing niet langer op de VU

In een bericht aan een deelnemer aan de bijeenkomst schrijft Anatolia woensdagavond laat:

Genocide-onderzoeker Anthonie Holslag (Universiteit van Amsterdam) zei eerder tegen ThePostOnline ontstemd te zijn over het bezoek van McCarthy: “Dit is de krankzinnigheid ten top. Een pijnlijke provocatie waar de VU afstand van moet nemen.” Ook hekelde hij de datum van de lezing: op 24 april wordt de Armeense genocide herdacht. Holslag is expert in de ‘vergeten genocide‘.

De universiteit verbood de bijeenkomst vervolgens – vanwege het ‘ontbreken van de mogelijkheid tot academisch debat’ – een verbod waar de studenten niets van wilden weten.

CDA-Kamerlid Michel Rog stelde daarna Kamervragen en herinnerde woensdagmiddag minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) aan de kwestie. De christen-democraat wilde de antwoorden uiterlijk woensdagavond. Antwoord bleef uit, de studentenvereniging lijkt ondertussen eieren voor haar geld te hebben gekozen.

Lees ook

TPO – Armeense genocide-ontkenner geeft lezing aan de VU