Wilders: stuur bootvluchtelingen terug

22-04-2015 15:45

Met update – De bootvluchtelingen op de Middellandse Zee moeten allemaal teruggestuurd worden. Dat betoogde Geert Wilders (PVV) vandaag in het debat voorafgaand aan de Europese Top over bootvluchtelingen, die donderdag gepland staat. Volgens Wilders moet Europa het voorbeeld van AustraliĆ« volgen. Dat stuurt onder het ‘No Way’-beleid alle vluchtelingen in hun wateren terug en stelt ze daarvoor goede boten ter beschikking.

Wilders kreeg grote kritiek van andere partijen, die hem harteloosheid verweten en benadrukten dat de vluchtelingen bepaald niet voor hun lol in gammele boten stappen. Sharon Gesthuizen (SP) noemde de PVV-voorman zelfs een ‘gevaar voor de mensheid’. Alexander Pechtold (D66) wees er op dat landen in de regio veel mensen opvangen. “In Libanon is 25 procent van de bevolking vluchteling.” Dat zou volgens hem hier neerkomen op 4 miljoen vluchtelingen. Jesse Klaver (GroenLinks) wil dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om vluchtelingen uit de zee te redden. Wat hem betreft mag daar zelfs de marine voor worden ingezet.

Wilders zegt te beseffen dat de mensen slachtoffers van gewetenloze mensensmokkelaars zijn. “Niemand wil dat die mensen verdrinken.” Maar ze zullen kunnen blijven komen als ze een kansje zien om in Europa te komen, betoogde hij. Louis Bontes (Bontes/Van Klaveren) was het met Wilders eens. Hij pleit voor de oprichting van zogenaamde ‘safe havens’ aan de kust van LibiĆ« om de vluchtelingen op te vangen.

Kabinet bereid extra vluchtelingen op te nemen

Voorafgaand aan het debat zei staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie juist dat het kabinet bereid is tot het opnemen van extra bootvluchtelingen die aanmeren in de zuid-Europese landen. “We staan positief tegenover het voorstel van de EU om te overwegen om in noodgevallen vluchtelingen te hervestigen”, stelde Dijkhoff. Hij wil echter wel dat andere Europese landen die garantie ook afgeven, vooral die landen die nu weinig tot geen vluchtelingen opnemen.

Ook is het kabinet het in principe eens met het voorstel van de EU om het budget van Frontex, de organisatie die Europa’s grenzen bewaakt, te verdubbelen.

Update 17:20 – Premier Mark Rutte vindt dat alle landen van de Europese Unie moeten meewerken aan het oplossen van de problemen met de bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. Nu doen twaalf van de 28 lidstaten nog niets, zei hij tijdens het debat. Hij verwacht naast alle ‘mooie en warme woorden’ over de verdrinkingsdrama’s van deze landen ook ‘boter bij de vis’. Er moet volgens Rutte een balans en evenredigheid zijn in de aanpak van de hele Europese Unie.

Tegelijk zegt hij dat het een echt Afrikaans probleem is. “Daar ligt de bal. Daar moet het leiderschap worden ontwikkeld om de problemen aan te pakken”. Rutte erkent dat er ook een rol voor Europa is weggelegd, maar weigerde als Europa de verantwoordelijkheid voor de problematiek op zich te nemen.

Dit bericht wordt aangevuld
 
TPO/ANP