Hero Brinkman presenteert Ondernemers Partij

22-04-2015 10:54

Nadat gisteren Bram Moszkowicz als nieuwe lijsttrekker van VNL werd gepresenteerd, was het vandaag de beurt aan die andere ex-PVV’er: Hero Brinkman. In Nieuwspoort presenteert hij zijn partij voor ondernemers en ZZP’ers, de Ondernemers Partij (OP).

“Dit is een mooie dag voor ondernemers”, zei Brinkman tijdens de presentatie. “Mijn rechtvaardigheidsgevoel is mijn hele leven lang erg groot geweest. Daarom zit ik ook al zo lang bij de politie, en ben ik ook de politiek in gegaan. Ik heb me altijd sterk gemaakt voor ondernemend Nederland. Er is een absolute noodzaak om dit initiatief te nemen. De mensen vertrouwen de politiek niet meer. De afstand tussen burger en politiek is groter dan ooit.”

Brinkman ziet een grote politieke versnippering in Nederland. “Als je van dieren houdt, stem je Partij voor de Dieren. Als je achter iedere boom een moslim ziet, stem je PVV.” Die versnippering is volgens hem echter geen probleem, maar juist ‘een zegen voor de democratie’. Op die manier kan elke burger in Nederland zich gehoord voelen. Hij presenteert de Ondernemers Partij dan ook expliciet als een ‘one issue-partij’, die niet gericht is op compromissen sluiten.

Vijf pijlers

De Ondernemers Partij zal zich richten op vijf pijlers: MKB, ZZP, Zorg, Bouw & Vervoer en Onderwijs. In al die pijlers wordt specifiek ingegaan op de situatie zoals die is voor MKB’ers en ZZP’ers. Zo wil Brinkman de BTW, de brandstofaccijnzen en de administratieve lastendruk verlagen, wil hij een Nederlandse Ondernemersbank oprichten en voorzien in WW en pensioensopbouw voor ZZP’ers en eenmansbedrijven. Bij elke pijler blijft één punt leeg, dat ingevuld wordt na consultatie met ondernemers en het bedrijfsleven.

Verder wil de OP onder andere meer inspraak voor het bedrijfsleven in het onderwijs, eerder vaste contracten voor ZZP’ers in de zorg en een verhoging van het defensiebudget naar 2% van het BBP (een verhoging met 4,5 miljard euro).

Brinkman stipte aan dat hij, anders dan zijn oude partijgenoten, realistisch naar Europa kijkt. “Als handelsnatie, als exportland, moeten wij de grenzen openhouden. Als we dat niet doen, bezegelen wij ons noodlot.” Wel noemt hij het risico dat slecht presenterende landen met zich meebrengen voor ondernemers. Hij zou het liefst met de sterke landen uit de Europese Unie en ‘Noordwestelijke Europese Unie’ starten.

‘Wij zijn wél democratisch’

Eind mei, begin juni, zal het eerste partijcongres van OP plaatsvinden. Daar zal ook een lijsttrekker gekozen worden. Brinkman zegt nog niet te weten of hij zich daarvoor verkiesbaar zal stellen. “Deze partij zal democratisch zijn”, zegt Brinkman nog. “Al acht jaar lang is dat mijn strijd, mijn stokpaardje. Ik ben niet belangrijk, slechts een radartje in het geheel.”

Op de vraag of hij premier wil worden, komt een stellig ‘nee’: “Ik ken mijn beperkingen”.