Politiek

Armeense genocide-ontkenner Justin McCarthy geeft lezing aan de VU

14-04-2015 10:00

Met update – De Turkse studentenvereniging Anatolia verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam organiseert op vrijdag 24 april een lezing van professor Justin McCarthy over de Armeense genocide. McCarthy is omstreden: de International Association of Genocide Scholars ziet hem als een Armeense genocide-ontkenner (PDF). Genocide-onderzoeker Anthonie Holslag (Universiteit van Amsterdam) zegt tegen ThePostOnline ontstemd te zijn: “Dit is de krankzinnigheid ten top. Een pijnlijke provocatie waar de VU afstand van moet nemen.” Ook hekelt hij de datum van de lezing: op 24 april wordt de Armeense genocide herdacht. Holslag is expert in de ‘vergeten genocide‘.

Genocide

Turkije en Armenië hebben een eeuw na dato nog steeds ruzie over de vraag of tijdens de oorlog genocide is gepleegd op de Armeniërs, die destijds onder het gezag van het Ottomaanse Rijk vielen. Vast staat dat honderdduizenden Armeniërs om het leven kwamen door geweld, honger en deportaties naar de woestijn. Sommige historici spreken van anderhalf miljoen slachtoffers. Turkije ontkent dat er genocide heeft plaatsgevonden. Volgens dat land is het aantal slachtoffers overdreven en ging het om oorlogsslachtoffers.

Eerste genocide van de twintigste eeuw

“Turkije is druk bezig de genocide te ontkennen”, zegt Holslag. Hij wijst ook op de opmerkingen van paus Franciscus en de Turkse reactie daarop. De paus noemde zondag de Armeense genocide ‘de eerste genocide van de twintigste eeuw’. Turkije riep vervolgens de ambassadeur van het Vaticaan op het matje en besloot later zijn eigen ambassadeur bij het Vaticaan terug te roepen voor overleg.

‘Krankzinnigheid ten top’

Holslag:  “Dat de VU zich hiervoor leent vind ik verschrikkelijk. Dit is de krankzinnigheid ten top. Een pijnlijke provocatie waar de VU afstand van moet nemen.” Volgens Holslag is de datum van de lezing een ‘slag in het gezicht van de Armeense gemeenschap’. “Maar ook voor de Assyrische en Aramese gemeenschappen die nog dagelijks worstelen met deze gebeurtenis.”

Update 14.57 – CDA wil dat Bussemaker VU aanspreekt

CDA Kamerlid Michel Rog wil opheldering van minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) over het bezoek van McCarthy aan de universiteit. Hij wil dat de minister het College van Bestuur van de universiteit aanspreekt ‘ om te voorkomen dat McCarthy deze lezing, uitgerekend op deze dag houdt’. Ook wil de christen-democraten weten hoe het evenement betaald wordt.

Update 10.58 – VU: Vereniging had twee sprekers aangemeld

De Turkse studentenvereniging Anatolia heeft het evenement in februari dit jaar aangemeld bij de VU. Maar toen was er sprake van twee sprekers. Dat zegt VU-woordvoerder Aukje Schep tegen ThePostOnline. De Leidse hoogleraar Turkse talen en cultuur Erik-Jan Zürcher zou ook te gast zijn en in debat gaan met McCarthy. Nu het er op lijkt dat dat alleen McCarthy te gast is, voldoet het evenement niet aan de voorwaarden voor een academisch debat, zegt Schep. De universiteit probeert daarom in contact te komen met de studenten.

Update: na overleg met een woordvoerder van studentenvereniging Anatolia is de eerdere berichtgeving over sponsoring aangepast. De lezing wordt door niemand gesponsord en volledig uit eigen zak betaald. De verwarring ontstond door logo’s van bedrijven op de website, die verder los staat van deze lezing.