Politiek

Mensen met een mening – dinsdageditie

07-04-2015 19:30

“Leuk, leuk, leuk, maar over een paar jaar mag er nog maar één Nederlandse club meedoen aan de voorronde van de Champions League. Héél leuk, hè.”

De week is weer afgetrapt met de column van de man die alleen nog maar kan mopperen en achterom kan kijken, Willem van Hanegem. Dit keer analyseert De Kromme in het AD de halve finales van de KNVB-Beker, waar de topploegen verstek moeten laten gaan.

Al zeventig jaar werkloos. Al zeventig jaar overbodig gemaakt omdat conflicten in ons deel van Europa van het slagveld…

Posted by Frans Timmermans on dinsdag 7 april 2015

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft weer eens veel woorden nodig om weinig te zeggen.

“Oscar Hiljemark. Dat is geen technisch wonder, dat duurt allemaal net even wat langer.”

VI’s PSV-watcher Thijs Slegers doet via Periscope live verslag van de training van de aanstaande kampioen.

PVV-Kamerlid Harm Beertema gaat terug naar de bron in een discussie of de nazi’s links georiënteerd waren.

PvdA-campagne-medewerker Hester Assen laat in een reactie op een column van Gerard Joling per ongeluk zien waar het aan schort bij de PvdA op het moment: er wordt te weinig geluisterd naar wat er werkelijk leeft in de samenleving.

“Ik vind het gewoon zonde van mijn tijd. Dit ook. Haha. Ik word gewoon zo moe – en dat is misschien wel mijn grootste angst – van al die BN’ers die overal maar over zichzelf zitten te vertellen. Ik werd laatst gebeld door Pauw, of Jinek, ik weet het even niet meer, maar het ging over De Kuip. Of ik mijn ongezouten mening wilde komen geven? Vreselijk. Ik ga dat niet doen. Waarom zou ik daar gaan zitten? Dat is alleen maar imago. Schaven en schuren om de bal hoog te houden.”

Rutger Castricum vertelt ditmaal in de NRC Next waarom hij niet graag interviews geeft en al helemaal niet de behoefte voelt aan te schuiven bij talkshows als Pauw of Jinek.

Waarom heetten jullie alletwee Rembo?

T: Even een boertje.
M: Ik ook. Ik krijg last van mijn darmen.
M: Gast, het is nu 2015. Dat is godverdomme bijna dertig jaar geleden wat je vraagt. Sorry hoor. Denk je dat wij dat nog weten?
T: Ik weet het ook niet meer.
M: Ik weet wel dat Theo alle sketches verzon en dat ik het meeste geld had.

Sinds deze week zijn de fragmenten van het legendarische en extreem grappige jeugdprogramma Rembo & Rembo (1987-1995) te zien op vpro.nl. De VPRO Gids ging met de makers Maxim Hartman en Theo Wesselo naar de Chinees.

“Voor onze veiligheid moet de staat dus af en toe hypocriet handelen: ja zeggen en nee doen, of andersom. De overheid moet kunnen liegen als het gaat om zaken van leven of dood. Maar is elke bedreiging niet een zaak van leven of dood? Geef ons geld of we gooien een bom op Schiphol, geef ons geld of we hacken de computers die de dijken en het water in de gaten houden, geef ons geld of alle ziekenhuizen komen zonder stroom. Een overheid moet kortom kunnen liegen als de leugens levensreddend zijn en niet om zijn eigen hachje te redden.

Theodor Holman meent in zijn dagelijkse column in Het Parool dat onze samenleving niet goed kan omgaan met politieke leugenaars.

Schrijver Guus Kuijer slaat de spijker op de kop.

“Zelfs bij de VVD, die de PvdA’er lang als achtste liberale minister beschouwde, klinkt nu ongenoegen. Het gestunt met miljarden van de beursgang wordt onverantwoord gevonden. De vraag is hoe blij Mark Rutte nog is. Hij zou pas vlak voordat hij in het vliegtuig naar China stapte zijn ingelicht over de geschrapte beursgang. Rond het Torentje klinkt desgevraagd ’geen commentaar’. Sociale vaardigheid is nooit het sterkste punt geweest van Dijsselbloem. Vraag maar aan Jean-Claude Juncker, de huidige voorzitter van de Europese Commissie die door hem als alcoholist werd weggezet. Of aan de Grieken. Vaak kwam hij ermee weg omdat de andere partij – Athene, ABN Amro – op minder sympathie kon rekenen. Nu is de illusie doorgeprikt. Er zijn twijfels over Dijsselbloems betrouwbaarheid. Zijn geloofwaardigheid is daarmee flink beschadigd. Sociale vaardigheid is nooit het sterkste punt geweest van Dijsselbloem. Vraag maar aan Jean-Claude Juncker, de huidige voorzitter van de Europese Commissie die door hem als alcoholist werd weggezet. Of aan de Grieken. Vaak kwam hij ermee weg omdat de andere partij – Athene, ABN Amro – op minder sympathie kon rekenen. Nu is de illusie doorgeprikt. Er zijn twijfels over Dijsselbloems betrouwbaarheid. Zijn geloofwaardigheid is daarmee flink beschadigd.”

Paul Jansen, politiek commentator van De Telegraaf, zegt dat de geloofwaardigheid van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem op het spel staat.

“Vanzelfsprekend nemen wij als FC Utrecht afstand van deze vreselijke spreekkoren. En vinden we excuses aan diegenen die zich hierdoor gekwetst voelen, op zijn plaats.”

FC Utrecht komt in een statement op de eigen website op voor hen die zich gekwetst voelen, na antisemitische spreekkoren op de tribube.

“Natuurlijk was ik vroeger links. Mijn ouders en alle vier mijn grootouders stemden PvdA, ik ging naar Amsterdamse grachtengordelscholen en hee, iedereen geboren in de jaren ’70, opgegroeid in de jaren ’80 en puber in de jaren ’90 was links. Ik herinner mij de installatie van een gemeenteraadslid voor de CentrumPartij, met een kliekje togen wij van ons hagelwitte, politiek door en door correcte Barlaeusgymnasium naar de Stopera om tegen de komst van deze fascist te protesteren.”

Jalta-scribent Annabel Nanninga doet uit de doeken dat zij vroeger GroenLinks-lid is geweest.