Politiek

Bewapenen NS-personeel is ‘lastig’ zegt Mansveld

07-04-2015 14:57

Voorlopig lijkt het er niet op dat NS-personeel bewapend zal worden. Vakbond FNV Spoor wil dat het treinpersoneel een wapenstok en pepperspray tot haar beschikking krijgt om zich zo te verdedigen. De laatste tijd krijgt NS-personeel het regelmatig zwaar te verduren. Staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) van Infrastructuur zei vandaag in de Tweede Kamer die bewapening niet te zien zitten.

Lastig

Volgens de staatssecretaris is zo’n uitbreiding “nogal wat en kan dat mogelijk ook agressie oproepen”. Ze laat dit verder over aan politie en justitie. “Het is een lastige stap,” zei Mansveld vandaag tijdesn het Vragenuurtje in de Tweede Kamer. Wel noemde ze geweld tegen NS-personeel “onacceptabel”.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie schuift daarom woensdag aan bij een al gepland overleg tussen het ministerie van Mansveld en de NS, spoorbeheerder ProRail en de vakbonden. In november wil Mansveld opnieuw kijken naar de situatie.

Monopolie

Veiligheid en Justitie liet zondag al weten terughoudend te zijn met het uitrusten van beveiligers met wapens, omdat het monopolie op geweld bij politie en leger ligt.