Politiek

JOVD wil einde werkverbod met Pasen

05-04-2015 15:16

“Waarom bepalen vakbond en overheid wanneer iemand thuis moet zitten? Nederlanders zijn verstandig genoeg om zelf te bepalen wanneer zij willen werken en wanneer zij feest willen vieren.” Was getekend: JOVD-voorzitter Tom Leijte. De jongerenorganisatie van de VVD wil een einde maken aan het ‘werkverbod’ op feestdagen.

Momenteel mogen winkels niet open zijn op feestdagen als Kerst, Pasen en Pinksteren, behalve als de gemeente daarop een uitzondering heeft gemaakt. Ook is in veel cao’s geregeld dat werknemers vrij moeten nemen met deze dagen. “Werknemers kunnen veel beter samen met hun baas overleggen of zij willen werken met Pasen” stelt Leijte.

Volgens de liberale jongeren moeten de verplichte vrije dagen vervangen worden door snipperdagen, die werknemers zelf mogen kiezen. Leijte: “Zo krijgen werknemers de kans om vrij te nemen op hun verjaardag, Bevrijdingsdag of Oudjaarsdag door te werken op Tweede Pinksterdag. Dat is veel beter.”  Eerder pleitte de JOVD al voor afschaffing van verplicht vrij met Kerst.