Interview

‘Deze dames stellen prioriteiten bij zwart geschminkte clown’

02-04-2015 12:05

Het Comité van Waakzaamheid tegen Herlevend Fascisme is uiteengevallen, zo lazen wij vanmorgen in Het Parool (Blendle-link). Nota bene een hoogoplopende ruzie over het al dan niet behandelen van de Zwarte Pietendiscussie zorgde ervoor dat Anja Meulenbelt en Tineke Bennema zijn opgestapt. ThePostOnline belde met medeoprichter en politicoloog Kees van der Pijl.

Meneer Van der Pijl, uw comité valt uiteen. Wat is er gebeurd?
“Oplopende irritaties over het beheer van de website mondden uit in een crisisoverleg. Tineke Bennema was redacteur van de website en een meerderheid van het voorlopige bestuur vond dat zij niet goed functioneerde. Onze website moet een interessante plek zijn met veel content en veel verschillende meningen, waarbij dus niet iedereen achter elk stuk hoeft te staan.”

“Maar het duurde veel te lang voordat stukken online kwamen en bovendien bemoeide Bennema zich teveel met de inhoud. Nu begrijp ik dat Bennema haar redactionele werkzaamheden naast een fulltime baan uitvoerde, maar ze wilde telkens andermans stukken herschrijven en de site werd maar niet gevuld. Ze zag de website als een privé-object en speelde machtsspelletjes.”
 

‘Bennema zag de website als een privé-object en speelde machtsspelletjes’

 
“Tijdens het crisisoverleg over de website werden wij plotseling aangevallen vanwege het feit dat we weinig belang hechten aan de Zwarte Pietendiscussie en ons niet verbonden zouden voelen met de anti-Zwarte Pietbeweging. Wij zouden als blanke mannen een blinde vlek hebben voor dit thema. Ik voelde me totaal niet aangesproken. Bovendien vind ik het erg vreemd dat zij onze huidskleur erbij betrekken, terwijl ze tegen racisme ageren. Het idee dat blank wordt geassocieerd met macht vind ik vrij primitief.”
 

‘Deze dames stellen hun prioriteiten liever bij een emotionele strijd over een zwart geschminkte clown. Waar maak je je dan druk om?’

 
“Ik word niet gauw moe van dingen, maar ik begrijp werkelijk niet waarom hun prioriteit bij Zwarte Piet ligt. Wanneer ik de krant opensla lees ik over eindeloos menselijk leed in de wereld, zoals kinderen die als seksslaaf worden gehouden in Azië. Ook dat is vaak te wijten aan racisme, maar deze dames stellen hun prioriteiten liever bij een emotionele strijd over een zwart geschminkte clown. Waar maak je je dan druk om?”

“Ze kwamen met argumenten dat het kamp pro-piet binnen een dag twee miljoen steunbetuigingen had gekregen. Maar zijn dat dan direct twee miljoen racisten of gewoon mensen die een beetje zijn geschrokken? De dames konden maar niet accepteren dat de anti-Zwarte Pietbeweging niet onze bondgenoot is.”

Meulenbelt klapte eerder al te vroeg uit de school over de oprichting van het comité. Het is een weinig succesvolle samenwerking gebleken. Hoe kijkt u er op terug?
“Zelf ben ik vrij disciplinair ingesteld, afspraak is afspraak. Laat ik het erop houden dat ze weinig organisatorisch gevoel heeft. Maar ze kan wel prachtig fotograferen.”
 

‘Laat ik het erop houden dat ze weinig organisatorisch gevoel heeft. Maar ze kan wel prachtig fotograferen’

 
Wat heeft uw comité bereikt sinds de oprichting?
“Ons doel is altijd geweest om uit onze eigen nauwe kringen te treden en een breder bondgenootschap te vormen. Het is moeilijker gebleken dan gedacht om een zakelijke strategie uit te stippelen en hoofd- en bijzaken te onderscheiden. Maar we zijn een beweging van de lange adem. Bovendien is het tegenwoordig lastiger om één grondprobleem aan te wijzen dan in de jaren dertig, toen Hitler en Mussolini aan de macht waren. Tegenwoordig loopt er niet iemand met een snorretje en een bruin overhemd rond.”
 

‘Zo’n Rutte die zegt dat jihadisten maar het best kunnen sterven. Het is duidelijk een uitspraak van een man die geen kinderen heeft. Dat kun je toch niet zeggen?’

 
“We bevinden ons in een morele en politieke crisis. Wij zijn een intellectuele onderneming die probeert de vinger op de zere plek te leggen en vervolgens te kijken wat we eraan kunnen doen. Het is te kort door de bocht om Wilders een fascist te noemen en bovendien opereert hij in de marge. Het gaat ons om de algemene vervuiling van het politieke debat. Zo’n Rutte die zegt dat jihadisten maar het best kunnen sterven. Het is duidelijk een uitspraak van een man die geen kinderen heeft. Dat kun je toch niet zeggen?”

Anja Meulenbelt en Tineke Bennema zijn beide benaderd voor wederhoor. Tot op heden blijken zij onbereikbaar voor commentaar.

Lees ook:
Waakzaamheidscomité: ‘Wij zijn geen anti-Wilders-comité’
Zwarte Piet splijt antifascistisch Comité van Waakzaamheid