Politiek

Stemmen geteld: PvdA verliest in álle 393 gemeenten

19-03-2015 12:22

De Partij van de Arbeid heeft woensdag in alle 393 gemeenten verloren. Het beste resultaat boekte de partij op Urk, waar de sociaaldemocraten het verlies beperkt hielden tot een min van 0,2 procentpunt. Dat blijkt uit de cijfers van de ANP Verkiezingsdienst.

Groningen verloren

De partij kreeg de grootste klappen in de provincie Groningen, van oudsher een links bolwerk. De streek kampt tegenwoordig met werkloosheid, krimp en aardbevingen door gaswinning. Ook in de steden verloren de sociaaldemocraten. In Amsterdam ging de partij 13,3 procentpunt achteruit, in Rotterdam verloor de partij 12,3 procentpunt. In Enschede was het verlies 12 procentpunt, in Zaanstad 11,5 procentpunt, in Den Haag 10 procentpunt.

VVD de grootste

De VVD lijkt de grootste partij in de Eerste Kamer te worden. Alle stemmen zijn geteld en de partij staat op dertien van de 75 zetels. Het CDA staat op twaalf, D66 op tien. De PVV en de SP krijgen negen zetels. De PvdA zakt van veertien naar acht. In totaal 47,5 procent van de stemgerechtigden is woensdag naar de stembus gegaan om zijn of haar stem uit te brengen voor de Provinciale Statenverkiezingen.

De zetelverdeling kan nog veranderen. In mei kiezen de leden van de Provinciale Staten de Eerste Kamer.

Foto: Maarten Brante