Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: SP en VVD in eindsprint

17-03-2015 17:37

Er is duidelijk sprake van een eindsprint van de VVD en SP, waarvan PVV, D66 en in iets mindere mate het CDA last hebben. De PvdA verliest wel wat aan de SP, maar houdt wat meer van haar kiezers uit het verleden vast.

PS-peiling-2015-03-17

De opkomst morgen, die waarschijnlijk rond de 50 procent zal liggen, zal een belangrijke factor zijn voor de uitslag. Van welke partij komen de potentiele kiezers het beste op. Aan de ene kant weten we dat traditioneel kiezers van CDA beter opkomen dan die van de PVV of SP. Maar er is ook sprake van een gedifferentieerde opkomst naar de mate waarover kiezers enthousiast zijn over de partij van hun eerste voorkeur. Dat kan de trend van de laatste dagen wat uitvergroten.

U treft onze prognose aan in de score die wij de grootste kans geven, maar ook met marges, gezien het bovenstaande.

Rutte lijkt alles goed te doen

De VVD leek af te stevenen op de uitslag van de Europese Parlementsverkiezingen (12%). In de campagne lijkt Premier Rutte tot nu toe alles goed te doen en weer mee te doen om wie de grootste partij word. 12 zetels in de Eerste Kamer lijkt nu het meest waarschijnlijk te zijn, maar dat zou zelfs nog wat meer kunnen worden.

De PVV is landelijk gezien in de peiling (nog net) de grootste partij. Maar de ervaring leert dat bij dit soort verkiezingen de PVV met de opkomst het moeilijker heeft dan als het nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn geweest. Het lijkt er wel op dat de PVV wat zal stijgen t.o.v. 4 jaar geleden, en er is zelfs een kans dat PVV toch de grootste wordt.

SP is de vijfde partij die dicht bij de top ligt. De SP had tot voor kort in de peilingen moeite om de weglopers bij de PvdA naar zich toe te trekken. Maar dat lijkt de laatste twee weken minder problematisch te zijn. Daardoor stijgt de SP op landelijk niveau naar de kopgroep van PVV, VVD, CDA en D66. Alleen bij een heel hoge opkomst kan de SP ook echt de grootste worden.

In de bijlage (pdf) treft u zowel de tabel aan als de verdere uitleg er partij.

Bijna 70 procent VVD’ers deelt vermoedens Schippers

Er is gekeken wat de kiezers vonden van hetgeen in het weekend door Minister Schippers aanhangig werdgemaakt. 39% van de kiezers en 69% van de VVD-stemmers vinden het niet toevallig dat er negatieve informatie voor VVD-politici kort voor de verkiezingen naar boven kwam.

Screen Shot 2015-03-17 at 17.39.59