VVD wil begrotingstekort laten oplopen

11-03-2015 21:14

Met update – In navolging van de Partij van de Arbeid heeft nu ook de VVD toegezegd dat het wat die partij betreft geen probleem is als het begrotingstekort wat verder oploopt. Kamerlid Anne Mulder stelde in het debat over de CPB-cijfers dat het tekort wat de VVD betreft best kan stijgen tot 1,9 procent.

Het begrotingstekort ligt dit jaar volgens de laatste CPB-raming rond de 1,2 procent. Als het kabinet het begrotingstekort laat stijgen naar 1,9 procent, zou dat zo’n 4,5 miljard kunnen vrijmaken voor de belastingherziening, die tot lastenverlichting moet leiden. Volgens de Europese regels moet het begrotingstekort onder de 3 procent blijven.

Eerder hadden ministers Dijsselbloem (PvdA, Financiën) en Asscher (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) al aangegeven dat verdere bezuinigingen wat hen betreft onnodig en onverstandig zouden zijn. D66 en CDA willen juist bezuinigen op de overheid om lastenverlichting mogelijk te kunnen maken.

Update 23.07 – Anne Mulder (VVD) zegt in een reactie zich absoluut niet te herkennen in het beeld dat de VVD het begrotingstekort zou willen laten oplopen. “In het begrotingsakkoord zijn we uitgegaan van een tekort van 1,9 procent in 2016, wat op zichzelf al een daling betekent”, stelt hij. “Nu blijkt uit de jongste CPB-raming dat het tekort volgend jaar nog verder zal dalen, naar 1,2 procent. De VVD wil die ruimte gebruiken voor het verlagen van de belastingen. Daarmee loopt het begrotingstekort dus niet verder op, maar daalt het slechts minder hard.”

Resumerend: de VVD wil het tekort niet verder laten oplopen, maar slechts wat minder hard laten dalen. Waarvan akte.