Politiek

Gelukt! Vanaf morgen vijf kandidaten over hun waterschapsverkiezingen

11-03-2015 12:53

Wie zijn de kandidaten voor de waterschapsverkiezingen? Het is een hele uitdaging om daarachter te komen want de kandidaten houden zich verscholen op onbekende websites, verstrekken nauwelijks informatie en hebben ook lang niet altijd een duidelijk programma. Een ding is zeker bij de waterschapsverkiezingen van 18 maart aanstaande: ze zijn een groot experiment en veel betrokkenen zitten er nog uiterst onwennig in.

Er worden komende week honderden leden van de algemene besturen van de waterschappen gekozen. Het is nauwelijks mogelijk een beeld te geven van al deze kandidaten en dus is een selectie maken hard nodig. De manier om dat te doen: een oproep plaatsen waarbij burgers hun ‘favoriete waterschapsbestuurder’ konden nomineren.

Deze oproep leverde twee weken geleden – met dank aan Sheila Sitalsing – ruim honderd reacties op. Wat valt er op aan de nominaties van burgers? Wat kunnen we leren van een dergelijke wedstrijd? De oproep en de reacties vertellen alles over de belabberde staat van de waterschapsdemocratie.

Kleine netwerken

In lijn met het feit dat de waterschapsbestuurders lange tijd gekozen werden middels een personenstelsel en een poststemming, is het waterschap slechts voor een kleine groep burgers aansprekend. Twee groepen vallen op: professioneel betrokkenen en persoonlijk bekenden.

Een aanzienlijk deel van de mensen die een kandidaat nomineerden verhullen niet dat ze sterke affiniteit met de waterschappen hebben: aan hun emailadres te zien werken ze er, ze zeggen er in het verleden te hebben gewerkt of zeggen lid te zijn van dezelfde partij als degene die ze nomineren. Het heeft alles weg van een kleine gespecialiseerde gemeenschap.

Daarnaast hebben kandidaten natuurlijk ook een persoonlijk netwerk van vrienden, collega’s en kennissen. Deze personen zijn minder gemakkelijk onder de inzenders te herkennen, al zeggen sommigen wel dat ze een vriend of bekende hebben genomineerd. Deze groep is relatief groot: de meesten van hen noemen namelijk helemaal geen inhoudelijke reden om een waterschapskandidaat te nomineren. Het is meer een vriendendienst.

Inhoud

Over inhoud gaan de meeste nominaties dus ook niet. De meerderheid van de personen die nomineren hebben ook geen inhoudelijk idee waarom de ene kandidaat beter is dan de andere. En dus is nomineren een schot hagel, net als het stemmen zelf. Als je iemand kent, weet je wat je te doen staat, maar anders?

De komende dagen voor de verkiezingen komen de vijf waterschapspolitici aan het woord die het meest genomineerd werden. Ze komen van vier partijen uit vier verschillende waterschappen. Ter inspiratie over waar de waterschapsverkiezingen over gaan en de vraag of er echt wat te kiezen is.

Vanaf morgen:

Peter Vonk, oprichter Algemene Waterschapspartij en lijsttrekker in Hollands Noorderkwartier

Tom Voorhamm, nummer acht van de VVD in waterschap Hollands Noorderkwartier

Wiegert Dulfer, lijsttrekker van Water Natuurlijk in waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Ernest de Groot, lijsttrekker van Water Natuurlijk in waterschap Aa en Maas

Roeland Geertzen, lijsttrekker van het CDA in waterschap Rivierenland