Politiek

Rutte: beter dat Nederlandse jihadisten sneuvelen dan terugkeren

05-03-2015 21:25

Nederlanders die als jihadist naar Syrië of Irak reizen kunnen beter daar sneuvelen dan dat ze terugkomen naar Nederland. Premier en VVD-leider Mark Rutte zei dat donderdag in het RTL-verkiezingsdebat. Van de politiek leiders die deelnamen aan het debat was hij de enige die de stelling onderschreef. Alexander Pechtold (D66), Diederik Samsom (PvdA), Sybrand Buma (CDA) en Emile Roemer (SP) keerden zich allemaal tegen de stelling.

Rutte legde uit dat jihadisten uitreizen om de meest vreselijke aanslagen te plegen en dat ook willen als ze terugkomen naar Nederland. Rutte wil dat niet, probeert dat te voorkomen, maar als hij moet kiezen heeft hij liever dat ze in Syrië of Irak sneuvelen.

Geert Wilders

Rutte werd aangevallen door Pechtold, die zei dat de premier hier eigenlijk het gedachtegoed van PVV-leider Geert Wilders vertolkte. “Ik vind het echt niet kunnen dat je zegt: ga maar dood in de woestijn.” Pechtold noemde het standpunt van Rutte ‘een premier onwaardig’. Volgens parlementair verslaggever Jaap Jansen (BNR) is de opmerking van Rutte in strijd met de Grondwet:

Rutte zei dat het grootste deel van Nederland achter hem staat:

“Ik heb als premier de taak Nederland te beschermen en dat zal ik tot de laatste snik doen.”

Theo van Gogh

Pechtold zei dat Nederland als rechtsstaat juist teruggekeerde jihadisten moet berechten. Hij noemde de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B. als voorbeeld: die zit sinds de moord in de gevangenis. “Maar Theo van Gogh is dood en ik wil geen tweede Theo”, antwoordde Rutte. De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) doet nu onderzoek naar de moord op Van Gogh en de rol van de AIVD. Ten tijde van de moord was toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes (VVD) verantwoordelijk voor de AIVD.