Achtergrond

De maker van de glossy ‘Mohammed’ weet níets van Mohammed

19-02-2015 16:13

Wat?! Mohammed had een Joodse buurman? Kijk, dat is nieuws voor mij. Ik heb de Koran verscheidene keren gelezen, en de biografieën over Mohammed van Ibn Ihaak en al-Tabari, maar ik heb nog nooit iets gelezen over een Joodse buurman. En Mohammed kon, zo beweert Brahim Bourzik in NRC Handelsblad van dinsdag, ook nog eens uitstekend met hem opschieten! Nou ja zeg! Wat was Mohammed een aardige man! Zo iemand ga je toch niet beledigen! Bourzik, van demoslimkrant.nl, wil een glossy over de Profeet gaan maken. Want er zijn veel misverstanden over deze aardige man.

Bourzik:

“Het wordt een positief blad over de Profeet, met veel inhoud. (…) Mohammed de boodschapper van Allah was een liefdevol persoon en ook nog heel sexy. Nederlanders weten te weinig af van zijn leven en daarmee bedoel ik vooral de moslims zelf.”

En:

“Als ze [jongeren, MH] dan een ronselaar tegenkomen die hun voor IS naar Syrië wil lokken kunnen ze hem of haar vertellen dat Mohammed de Profeet van barmhartigheid en menselijkheid is. De Profeet is niet door Allah gestuurd om moslims te inspireren andersdenkenden te vermoorden of geweld tegen hen te gebruiken.”

Wat weet Bourzik zélf van de Profeet? Was hij een liefdevol persoon? Ik keer even terug naar die Joodse buurman.

Mohammed en zijn Joodse buurman

Dat kan niet in Mekka zijn gebeurd, want volgens de traditie woonden er geen Joden in Mekka. Later verhuisde Mohammed naar Medina. Was het daar? In Medina had Mohammed drie Joodse stammen als ‘buren’ (aldus de traditie), waarvan hij er twee uit de stad heeft verjaagd en de derde een kopje kleiner heeft gemaakt. Veel Medinese Joden zouden naar de stad Chaibar zijn gevlucht. Een Joodse stad, ver ten noorden van Medina. Een broeinest van verzet, in de ogen van de Profeet. Chaibar werd later door de moslims veroverd, en na afloop van de slachtpartij werden de resterende inwoners tot slaven gemaakt. Mohammed vertelde deze Joodse slaven ook direct waar ze aan toe waren: hun verblijf was tijdelijk. Mohammed, zo vermeldt de traditie, wilde dat er op het hele Arabische schiereiland maar één godsdienst zou bestaan. De Joden zijn later dan ook naar het noorden gedeporteerd (Om dezelfde reden is Saoedi-Arabië voor Joden nog steeds verboden gebied).

Wellicht aardig in verband is het volgende verhaal, dat speelt na de val van Chaibar:

Volgens Mohammed had de Joodse stam Nadier, toen ze uit Medina werd verjaagd, stiekem een grote schat meegenomen; een schat waar de moslims natuurlijk recht op hadden (U herkent hierin ongetwijfeld het thema van de schraperige, gluiperige Jood). Nadat Chaibar was veroverd, liet Mohammed hier naar zoeken. Ik citeer Ibn Ishaak, de oudste biograaf van Mohammed:

“Kinana ibn Rabie, die de schat van de stam Nadier bewaakte, werd bij de Profeet gebracht. Deze vroeg waar die schat was, maar hij beweerde het niet te weten. Een Jood wist te vertellen dat hij Kinana iedere ochtend bij een bepaalde ruïne zag rondscharrelen. “Weet je dat ik je ter dood laat brengen wanneer we de schat bij jou vinden?” zei de Profeet. Maar Kinana gaf geen krimp. De Profeet liet graven bij de ruïne en een deel van de schat kwam inderdaad te voorschijn. Maar over de rest weigerde Kinana iets te zeggen en dus gaf de Profeet Zoebair ibn Awwaam opdracht hem te folteren totdat hij het eruit kreeg. Zoebair stookte een vuurtje op zijn borst totdat hij op sterven na dood was; daarna gaf de Profeet hem over aan Moehammad ibn Maslama, die hem zijn hoofd afsloeg om zijn broer Mahmoed te wreken.”

Uitzonderlijk wreed?

Tot zover de relatie tussen Mohammed en zijn Joodse buren. Zie daar het voorbeeld van de Profeet waar ISIS zich op beroept. En ze hebben de traditie aan hun zijde. De ronselaars hoeven niks te verzinnen, en met die barmhartigheid van de Profeet liep het wel los. Ziedaar die fijne man waar moslims inderdaad veel te weinig van weten. Te beginnen bij Brahim Bourzik. Maar ik reken erop dat de Mohammed-glossy uitgebreid aandacht zal besteden aan de manier waarop Mohammed met de Joden in Arabië omging.

Nee, Mohammed was niet uitzonderlijk wreed. Hij was een profeet maar ook de leider van een wankele stammencoalitie waarvan de leden hem geheel of gedeeltelijk geloofden wanneer hij weer eens zei dat God gesproken had. Stammen die in ieder geval verwachten dat ze, onder zijn leiding regelmatig buit konden binnenhalen. Geen buit, geen overwinningen, dan was die Profeet ook niks waard. Wat dat betreft kwam de verovering van Chaibar écht als een godsgeschenk (waarom ik dat denk, daarvoor moet u mijn boek maar lezen dat in juni verschijnt).

Wie in die tijd een dergelijke coalitie bijeen wilde houden, moest doortastend zijn, onberekenbaar, zo nu en dan vergevend, zo nu en dan wreed. Anders verloor je je gezag. En je moest natuurlijk veel vrouwen hebben, bij voorkeur geselecteerd uit de oorlogsbuit, als levende herinneringen aan je overwinningen. Anders was je een watje.

Mierzoet geleuter, los gezongen van alle realiteit

O ja, over dat Mohammed zo sexy was, zegt Bourzik:

“Je moet van goede huize komen wil je elf vrouwen kunnen onderhouden. Mohammed was een ongeletterde man die toch nog generaal is geworden en geestelijk leider. Hij was een huisvader, goedlachs en een levensgenieter. Zijn vrouwen waren ook na zijn dood nog altijd positief over hem, klaagden nooit over zijn kwaliteiten in bed. Alleen een sexy man krijgt dat voor elkaar.”

Weer dat mierzoete geleuter, los gezongen van alle realiteit. Mohammed was hoogstwaarschijnlijk niet ongeletterd, dat ten eerste (De traditie beweert dat om te ‘bewijzen’ dat-ie niks uit de Bijbel heeft gehaald). En om vrouwen te verzamelen en te onderhouden moest je dus vooral een succesvol plunderaar zijn. En verder: we weten werkelijk niets over het dagelijks leven van de Profeet. Dat Moh zo’n goede huisvader was, en zo goedlachs – het zijn de zoete sprookjes die in islamitische kring helaas doorgaan voor feiten. Sprookjes die de onwetendheid onderstrepen.

Veelwijverij is sexy?

Bourzik beweert dat zijn vrouwen naderhand niet klaagden over Moh – als dat al zo is, had Bourzik dan iets anders verwacht? En dan nog één opmerking over zijn kwaliteiten in bed: zijn eerste vrouw, Chadiedja, heeft hem een (onbekend) aantal kinderen geschonken. Daarna kwamen er nog tien, elf vrouwen – de traditie is de tel kwijt. Het enige dat we weten is dat Mohammed bij géén van al zijn latere vrouwen ook maar één kind verwekte (Behalve bij een zwarte slavin, Marija, een zoontje dat spoedig overleed. Ja, Mohammed moet naast zijn vrouwen een indrukwekkend bestand aan lekkere slavinnen hebben gehad. Anders was je een watje).

En dan nog iets: hoe haalt Bourzik het in zijn domme hoofd om in Nederland anno 2015 veelwijverij aan te prijzen als een teken dat je sexy bent? Is dat het goede nieuws over de Profeet dat de glossy gaat verkondigen?