Politiek

Gaswinningrapport: Overheid had geen oog voor veiligheid Groningers

18-02-2015 10:06

De veiligheid van inwoners van de provincie Groningen speelde geen rol bij de besluitvorming over de winning van aardgas in hun provincie. Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Deze conclusie stond ook al in een conceptrapport dat in januari uitlekte. Volgens de onderzoeksraad is niet zorgvuldig omgegaan met de veiligheid van inwoners van de provincie. Het belang van de winning stond op de eerste plaats. Plus: een reconstructie van Jurryt van de Vooren; de NAM weet sinds 1963 van bodemverzakkingen in Groningen.

Bewoners werden gezien als ‘schaderisico’

De raad onderzocht de besluitvorming rond de gaswinning in Groningen in de periode vanaf de ontdekking van het gasveld in 1959 tot 2014. Betrokken partijen waren onder meer het ministerie van Economische Zaken, Shell en GasTerra. Zij beschouwden risico’s voor inwoners vooral als schaderisico dat vergoed kon worden en ‘het veiligheidsrisico achtten zij verwaarloosbaar’, schrijft de onderzoeksraad. Het belang van de winning stond op de eerste plaats, aldus de raad.

Aanbevelingen

De onderzoeksraad doet in zijn rapport een aantal aanbevelingen. Zo moeten de bij de gaswinning betrokken partijen erkennen dat ze tot 2013 niet zorgvuldig zijn omgegaan met de veiligheid van burgers in Groningen. Ook moet vanaf nu de veiligheid van de inwoners een belangrijke rol spelen bij besluiten over gaswinning, vindt de raad.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp noemt het rapport ‘gedegen en helder’. En:

“Ik ben mij zeer bewust van de ernst van de problematiek en evenzeer van mijn verantwoordelijkheid de benodigde maatregelen te nemen.”

PvdA: Verhoging gasproductie ondenkbaar

Volgens PvdA-Kamerlid Jan Vos zijn de Groningers ‘ernstig tekortgedaan’.

“Veel te lang is ontkend dat de aardbevingen niet alleen schade en overlast veroorzaken, maar ook een bedreiging zijn voor de veiligheid. Dit rapport bevestigt voor de PvdA dat verhoging van de gasproductie na 1 juli ondenkbaar is. De PvdA vindt dat de minister op korte termijn werk moet maken van een herinrichting van het gasgebouw om taken, rollen en verantwoordelijkheden te scheiden en het cruciale aspect veiligheid het leidende principe te laten zijn. Wij willen een hoorzitting in de Tweede Kamer met de OVV om de ernstige conclusies te kunnen bespreken.”

Kamp besloot vorige week dat er het eerste halfjaar van 2015 niet meer dan 16,5 miljard kuub gas uit de Groningse bodem mag worden gehaald. In juli hakt hij de knoop door of de gaswinning verder wordt beperkt.

NAM: Met de kennis van nu…

Gerald Schotman, directeur van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), zegt in een reactie:

“Wij begrijpen de gevoelens van ongerustheid en onveiligheid onder bewoners. Natuurlijk kun je je bij het verschijnen van een rapport als dit afvragen of je destijds dingen anders had kunnen doen met de kennis van nu. Dat blijft lastig, maar nu kijken we vooruit. Goede communicatie met de bewoners en samenwerking met bestuurders staan hierbij centraal. Er zijn twee aanbevelingen mede aan het adres van NAM. Een over onafhankelijk onderzoek en een over de verbetering van de communicatie over onzekerheden. Met beide aanbevelingen gaan we aan het werk.”

Reconstructie: diezelfde NAM gaat niet vrijuit

TPO’s Jurryt van de Vooren onderzocht hoe het zat met de kennis van de NAM. Wat blijkt? De NAM begon in 1963 met een geheim onderzoek naar bodemdalingen als gevolg van de gaswinning in Groningen. De provincie Groningen werd hiervan in 1967 op de hoogte gesteld, maar gaf die informatie niet vrij. Pas door Kamervragen van Jan Terlouw in 1971 werd bekend dat er grote verzakkingen werden verwacht. Reconstructie: NAM weet sinds 1963 van bodemverzakkingen in Groningen.

Lees ook

PvdA Loppersum stuurt opnieuw boze brief naar Den Haag

Gasdebat – Teleurstelling over opstelling PvdA

Dit bericht wordt aangevuld