Politiek

PvdA-voorzitters Loppersum en Ten Boer teleurgesteld in Haagse fractie

13-02-2015 12:47

De Haagse fractie van de PvdA kon er onder leiding van Jan Vos donderdag niet voor zorgen dat de Groningers weten waar zij na 1 juli 2015 aan toe zijn, aangaande de gaswinning in de regio. De kwestie leidde de afgelopen maanden tot hoogoplopende spanningen onder de Groningse bevolking en zorgde tevens voor behoorlijk uiteenlopende standpunten en sentimenten binnen de verschillende Groningse PvdA-fracties, zo liet ThePostOnline eerder deze week zien. Hoe hebben de twee belangrijkste barricade-bestormers uit het Groningse het debat ervaren? TPO sprak met Errit Sietzema (voorzitter PvdA Loppersum) en Peter Redeker (voorzitter PvdA Ten Boer) over de uitkomsten van het debat en de gevolgen voor hun politieke activiteiten.

‘Teleurstellend’

Sietzema kondigde eerder aan ‘de campagnefolders terug naar Den Haag te sturen’ bij een onbevredigende uitkomst van het debat. Die keutel trekt hij nu gedeeltelijk in: “Als ik het debat in één woord moet samenvatten, dan is het ‘teleurstellend’. De Haagse fractie had kunnen laten zien dat het hen ernst is en dat zij de druk van de Groninger schouders af wil halen. Ik kan het Vos niet keihard verwijten. Hij deed zijn best, maar het resultaat telt natuurlijk uiteindelijk. Hij had handboeien om en kogels om de enkels. Op coalitieniveau zijn keiharde afspraken gemaakt, dat was wel duidelijk. Ik verwijt de voltallige Haagse PvdA-fractie inclusief Samsom dat er nu nog altijd geen duidelijkheid is voor de mensen hier. Het specifieke getal zal me uiteindelijk worst wezen, het gaat erom dat de Groningers in bescherming genomen moeten worden.”

‘Ik verwijt de voltallige Haagse PvdA-fractie inclusief Samsom dat er nu nog altijd geen duidelijkheid is voor de mensen hier’

“Wat betreft onze eigen politieke inzet voor de komende verkiezingen, we hebben daar gisteravond enorm lang over gesproken met onze fractie. We zitten in een spagaat van aan de ene kant boosheid en aan de andere kant de politieke werkelijkheid. Er zijn hier lokaal enorm veel PvdA’ers die keihard werken en daar hebben we veel aan te danken. We moeten over onze eigen schaduw heenstappen en de PvdA dan in ieder geval in Groningen nog maar op de been houden. ”

Moeite met PvdA-boodschap

Peter Redeker uit Ten Boer twitterde afgelopen week dat hij mensen niet meer zou willen oproepen op de PvdA te stemmen. Hij reageert op persoonlijke titel op het debat. “We moeten met de fractie nog een standpunt innemen aangaande het debat. Persoonlijk heb ik moeite met de uitkomsten. Voor de Groningers blijft de onzekerheid voortduren. We willen nu eindelijk wel eens duidelijkheid. Ik kan Vos persoonlijk niet zoveel verwijten, het was overduidelijk dat hij de coalitie in stand moest houden. Ik baal ervan dat de PvdA als partij niet een duidelijker standpunt heeft ingenomen. Wat ik met de komende verkiezingen ga doen weet ik nog niet. Ik blijf het heel erg moeilijk vinden om deze PvdA-boodschap uit te moeten dragen.”

Lees ook

Tot de zomer minder gaswinning in Groningen
PvdA afdeling Ten Boer (Groningen): Stem geen PvdA
Aardbevingen: PvdA Loppersum heeft nul vertrouwen in PvdA
Gaswinning leidt tot extreme verdeeldheid bij Groningse PvdA’ers
Gasdebat – Teleurstelling over opstelling PvdA