Tweede Kamer wil striktere rapportage AIVD

12-02-2015 14:10

Vanaf komend jaar moet inlichtingendienst AIVD een jaarplan formuleren dat uiterlijk op 1 januari voorgelegd moet worden aan de Tweede Kamer. Zo kan de Kamer beter controleren op welke manier het geld voor de veiligheidsdienst besteed wordt. Daartoe dient de SGP vanmiddag een motie in die de steun heeft van de meerderheid van de Kamer. In het plan dient een uiteenzetting te worden gegeven van de ‘prioriteiten en accenten van de AIVD, de verhouding tot het beschikbare budget en de afstemming met andere veiligheidsdiensten’.

Huidige situatie

Nu is het zo dat de AIVD pas lopende het jaar, meestal in het eerste kwartaal, een overzicht van haar budgetverdeling stuurt naar de Kamer. In 2014 kwam het jaarplan de Kamer pas in maart toe. “Voordat er dan een debat over is zit je al bijna tegen de zomer aan en kan je dus weinig bijsturen als Kamer”, stelt een woordvoerder van de SGP. Voor het inzicht in het werk wat de AIVD verricht en de prioritering ervan is het voor de SGP van het grootste belang dat de Kamer vroegtijdig inzicht krijgt in hoe de dienst wordt ingezet. “Bij dit soort onderwerpen is het ongelooflijk belangrijk dat we de premier niet op zijn blauwe ogen geloven”, zei SGP-leider Kees van der Staaij al eerder.

Irritatie

Tijdens het debat over de inzet van veiligheidsdiensten gisteren was er al wat irritatie van de kant van de Kamer over de budgettering van de veiligheidsdiensten. Daarom wil de SGP nu zorgen dat de Kamer meteen na het kerstreces het debat hierover kan aangaan. Door het insturen van het jaarplan, en dus het debat erover, naar voren te halen, hoopt de Kamer de prioritering en accenten van de AIVD-begroting te kunnen bijsturen.