Politiek

Mensen met een mening – donderdageditie

12-02-2015 19:25

“Dit is buitengewoon jammer en het doet ons ook wel een beetje verdriet. Wij zijn al 27 jaar actief in Thialf en het wordt ons nu onmogelijk gemaakt om op een waardige manier afscheid te nemen van de schaatstempel.”

Dweilorkest De Glasblazers wordt plotseling geweerd uit Thialf, tot groot verdriet van de muzikanten. De schaatshal wordt binnenkort onderworpen aan een grondige renovatie en dus is de WK afstanden voorlopig het laatste grote evenement in de hal.

 

“Vele Pekelders en oud-Pekelders, maar ook mensen die begaan of betrokken zijn bij Pekela, hebben de gemeente laten weten dat ze steun betuigen. Mensen vonden de uitzending ‘onevenwichtig’, ‘zeer eenzijdig’, ‘een wangedrocht’ en hebben zelfs hun lidmaatschap bij de EO opgezegd. “Wij als gemeentebestuur zijn ook boos en teleurgesteld. Dit heb ik ook duidelijk laten blijken. Een hele gemeente is hierdoor onterecht benadeeld. (…) Aan de andere kant is er ook iets heel moois ontstaan. Pekelders die voor hun prachtige dorp opkomen en dit gezamenlijk doen. De saamhorigheid is groot. Er ontstaan allerlei initiatieven die wij als college van harte ondersteunen. Wij willen deze mensen bedanken via deze weg.”

Meindert Schollema, burgemeester van Pekela, reageert in een statement op de website van zijn gemeente op de documentaire die de EO in een half jaar maakte over de parel van Groningen.

 

“Nu mag iedere partij uiteraard zelf weten hoe belangrijk integriteit écht is. Zij het dat in het geval van de VVD daarmee wel de geloofwaardigheid van de partij gemoeid is. De VVD staat immers in beginsel strikte naleving van regels door burgers en bedrijven voor. Onder Rutte 1 en Rutte 2, zo merkte de Raad van State onlangs op, is „een trend waarneembaar om strengere verplichtingen te introduceren en die bij overtreding hard te bestraffen”. Naast het sterk uitbreiden van bestuurlijke bevoegdheden, werden veel maatregelen verzwaard en de strafmaat voor tal van overtredingen verhoogd. Menige burger die een boete niet tijdig of volledig betaalt, wordt geconfronteerd met scherpe verhogingen van 50 of zelfs 100 procent. Ook in de sociale zekerheid geldt inmiddels een draconisch bewind voor al die burgers die evenmin ‘heilige’ zijn maar zich vergisten of zich wat extra’s gunden. Het openbaar bestuur, de politiek incluis, dient dus het goede voorbeeld te geven. Zeker een partij die regels wél heilig vindt, in ieder geval voor anderen. Voor je het weet is zo’n integriteitsverklaring een dode letter. Noblesse oblige, dus.”

De overheid, de VVD incluis, dient het goede voorbeeld te geven, schrijft het immer anonieme commentaar van NRC Handelsblad. Aanleiding: de omstreden declaraties van VVD’er Mark Verheijen.

 

“Bij Kropswolde, vlak bij Hoogezand, is donderdagmiddag even na 17.00 uur een aardbeving geweest die een kracht had van 1,9 op de schaal van Richter.”

Bericht van het KNMI terwijl er in de Tweede Kamer werd gedebatteerd over de gaswinning in Groningen en de gevolgen daarvan.

 

“Henk, als jij de dood van mijn vrouw op je geweten hebt, heb jij een probleem!”

Een Groninger op de publieke tribune van de Tweede Kamer werd het debat donderdagmiddag over de gaswinning even te veel. Nadat hij minister van Economische Zaken Henk Kamp had toegeroepen werd hij weggeleid.

 

En het is officieel: NRC Handelsblad-hoofdredacteur Peter VanderMeersch is ingeburgerd.

 

“We geven een duidelijk signaal af waar het gaat om illegaal gebruik van onze uitzendingen. Door een legaal, kwalitatief en aantrekkelijk geprijsde service te bieden rekenen we erop dat de consument zijn verantwoordelijkheid zal nemen.”

Fox Sports gaat de prijs voor een enkele wedstrijd met 33 procent verlagen, in de hoop illegale streams tegen te gaan. U betaalt alsnog acht euro per wedstrijd.

 

“Hoe lang kun je dit aanhoren? Die man, die lult aan één stuk door. Hij gaat voor zijn eigen feestje maar het zijn allemaal leugens. En het frustrerende is dat wij hem niet mogen tegenspreken.”

De hierboven genoemde debatschreeuwer blijkt John Lanting van de actiegroep Schokkend Groningen. Na twee keer verwijderd te zijn mocht hij gelukkig nog even tegen het ANP leeglopen over Henk Kamp.